0

30 семейства от Варна и околните села, които имат жилищни проблеми - нямат свой дом или има риск да останат без него, или пък  живеят при неблагоприятни условия бяха включени в двегодишен проект за интеграция в обществото, финансиран от Акцион Менш (Германия).

30 семейства от Варна и околните села, които имат жилищни проблеми - нямат свой дом или има риск да останат без него, или пък  живеят при неблагоприятни условия бяха включени в двегодишен проект за интеграция в обществото, финансиран от Акцион Менш (Германия).

Част от тези семейства бяха засегнати от наводнението в „Аспарухово“ и принудителното събаряне на къщите в „Максуда“. В резултат на това децата им трябва да се настанят в специализиран дом, докато си оправят жилищните проблеми или материалните трудности. С проблема, който е и обществен, тъй като държавният бюджет се грижи за изоставените, се заеха експерти, медиатори и доброволци от социална асоциация „Св. Андрей“, сдружение „Съучастие“ и фондация „Либенау“.

Прилагайки мобилен подход за интегрирана подкрепа на семействата, екипът от медиатори, социални работници, психолози, педагози и доброволци работиха за преодоляване на жилищните проблеми и свързаните с тях кризи  в тези 30 семейства. Навременната социална, педагогическа и психологическа подкрепа позволи на хората да живеят пълноценно, осигурявайки необходимите грижи за своите деца, както и за своите възрастни членове с хронични заболявания и увреждания.

Липсата на добри жилищни и други материални условия е една от най-честите причини семействата да не могат да се справят с ежедневните си проблеми, да се разделят и да изоставят децата си. За избягване на този неблагоприятен изход се стигна, благодарение на подхода на екипа, който подкрепи фамилиите да открият своите силни страни и да повярват в собствените си сили, разчитайки и на подкрепа в общността.

За тази цел бяха създадени подкрепящи мрежи от граждани, групи за взаимопомощ, съседски център и общностен съвет от граждани за разрешаване на важни за тях проблеми, като например  обществена хигиена, образование и др. Оценяването на ефекта от извършеното позволи да се обобщи, че най-голям е общият прогрес на семействата по отношение на подобряване на техните условия на живот и здравен статус.

Навременната подкрепа е от значение и за преодоляване на други проблеми и затруднения в семействата, като отпадане на децата от училище, продължаване на образованието, намиране на работа и др. Двете сдружения ще продължат да работят за интегрирана подкрепа на семействата, за да бъде прекъсната спиралата на бедността, водеща до рисково поведение на няколко поредни поколения.