ПОМОЩ: Ухапа ме кърлеж - какво да правя? (ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ)

ПОМОЩ: Ухапа ме кърлеж - какво да правя? (ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ)

На тест месец след ухапване от кърлеж

  • Обича дългите коси, прегледайте децата след разходка

  • Не го пипайте с голи ръце и не го заливайте с олио

Кърлежите обожават влажно и горещо време. Затова през летните месеци има бум на ухапани, предупреждават лекарите. Паразитите носят различни инфекции. Една от най-разпространените у нас е лаймската болест.

Симптоми

Не всички инфектирани след ухапване проявяват симптоми. Именно поради тази причина е строго препоръчително да се направят кръвни изследвания, но не по-рано от 30 дена след ухапването от кърлежа. Ако изследванията се направят по-рано, може да се получат фалшиви отрицателни резултати, тъй като организмът все още няма да е успял да изгради необходимите антитела срещу болестта в достатъчно количество, отбелязват експертите.

Десетки са болестите, които могат да се пренасят с кърлежите. Най-разпространена в България е лаймската болест, марсилска треска, Ку-треска, разни кърлежови енцефалити, Кримска-конго хеморагична треска – последните са по-редки, но се срещат в България. При лаймската болест обикновено се появява петно минимум три дни след ухапването. Обикновено то не сърби и нараства повече от 5 сантиметра в диаметър. Възможно е лекичко да пари, има по-зачервен ръб отстрани, но не е задължително. Това вече говори за лаймска болест и задължително следва лечение с антибиотици, отбелязват лекарите.

Много важно е правилното премахване на кърлежа. Колкото по-малко време престои впит, толкова по-нисък е рискът от зараза. Затова, ако откриете забит, най-добре е той да бъде изваден от кожата възможно най-бързо. Скоростта на изваждане е много важен момент, защото ако му се причини стрес заради многократно хващане и пускане, бавно издърпване, клатене, въртене и други подобни манипулации, той ще започне да се освобождава сам и в стремежа си да се спаси ще започне да повръща в раната вече изсмуканата кръв, примесена със стомашния му сок и слюнката му. В този момент, ако кърлежът е преносител на някоя инфекция, той със сигурност ще ви зарази. Кърлежът не се върти, не се гори и не се маже с олио при ваденето му, защото това ще доведе до същото, предупреждават лекарите.

Мерки

Никога не вадете кърлежа с голи ръце. Махайте ги от домашните и селскостопанските животни винаги с ръкавици. Голяма част от селскостопанските работници у нас се заразяват, когато чистят животните си с голи ръце. Ако те имат ранички по ръцете, могат да се заразят при ваденето на кърлеж. Затова трябва да се правят само с ръкавици, а след това ръцете да се дезинфекцират и измият много хубаво.

Кърлежите обичат топло, тъмно и влажно. Те се крият навсякъде, където има окосмяване по тялото, особено ако е по-влажно и по-топло мястото. За съжаление това са местата, които са трудно забележими. Задължително трябва да оглеждаме малките деца след излет в планината, риболов или след парка. Огледайте с особено внимание най-вече косата, врата и особено момичетата с дълга коса. Там много често има ухапвания от кърлежи, които са трудно забележими. Ухапвания обаче са възможни по цялото тяло и дори по краката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.