0
  • Обича дългите коси, прегледайте децата след разходка

  • Не го пипайте с голи ръце и не го заливайте с олио

  • Обича дългите коси, прегледайте децата след разходка

  • Не го пипайте с голи ръце и не го заливайте с олио

Кърлежите обожават влажно и горещо време. Затова през летните месеци има бум на ухапани, предупреждават лекарите. Паразитите носят различни инфекции. Една от най-разпространените у нас е лаймската болест.

Симптоми

Не всички инфектирани след ухапване проявяват симптоми. Именно поради тази причина е строго препоръчително да се направят кръвни изследвания, но не по-рано от 30 дена след ухапването от кърлежа. Ако изследванията се направят по-рано, може да се получат фалшиви отрицателни резултати, тъй като организмът все още няма да е успял да изгради необходимите антитела срещу болестта в достатъчно количество, отбелязват експертите.

Десетки са болестите, които могат да се пренасят с кърлежите. Най-разпространена в България е лаймската болест, марсилска треска, Ку-треска, разни кърлежови енцефалити, Кримска-конго хеморагична треска – последните са по-редки, но се срещат в България. При лаймската болест обикновено се появява петно минимум три дни след ухапването. Обикновено то не сърби и нараства повече от 5 сантиметра в диаметър. Възможно е лекичко да пари, има по-зачервен ръб отстрани, но не е задължително. Това вече говори за лаймска болест и задължително следва лечение с антибиотици, отбелязват лекарите.

Много важно е правилното премахване на кърлежа. Колкото по-малко време престои впит, толкова по-нисък е рискът от зараза. Затова, ако откриете забит, най-добре е той да бъде изваден от кожата възможно най-бързо. Скоростта на изваждане е много важен момент, защото ако му се причини стрес заради многократно хващане и пускане, бавно издърпване, клатене, въртене и други подобни манипулации, той ще започне да се освобождава сам и в стремежа си да се спаси ще започне да повръща в раната вече изсмуканата кръв, примесена със стомашния му сок и слюнката му. В този момент, ако кърлежът е преносител на някоя инфекция, той със сигурност ще ви зарази. Кърлежът не се върти, не се гори и не се маже с олио при ваденето му, защото това ще доведе до същото, предупреждават лекарите.

Мерки

Никога не вадете кърлежа с голи ръце. Махайте ги от домашните и селскостопанските животни винаги с ръкавици. Голяма част от селскостопанските работници у нас се заразяват, когато чистят животните си с голи ръце. Ако те имат ранички по ръцете, могат да се заразят при ваденето на кърлеж. Затова трябва да се правят само с ръкавици, а след това ръцете да се дезинфекцират и измият много хубаво.

Кърлежите обичат топло, тъмно и влажно. Те се крият навсякъде, където има окосмяване по тялото, особено ако е по-влажно и по-топло мястото. За съжаление това са местата, които са трудно забележими. Задължително трябва да оглеждаме малките деца след излет в планината, риболов или след парка. Огледайте с особено внимание най-вече косата, врата и особено момичетата с дълга коса. Там много често има ухапвания от кърлежи, които са трудно забележими. Ухапвания обаче са възможни по цялото тяло и дори по краката.