0

Щ о се отнася до готвенето, има един елемент, който или ще направи вашето ястие съвършено, или ще го съсипе напълно – да, говорим за солта.

Що се отнася до готвенето, има един елемент, който или ще направи вашето ястие съвършено, или ще го съсипе напълно – да, говорим за солта.

Солта е жизненоважна съставка – тя подобрява вкуса на всичко, към което е добавена, от яйца и месо до плодове и да, дори сладкиши. Но всички понякога се увличаме малко... Когато храната ви е пресолена обаче, не е задължително да се паникьосвате и да изхвърляте започнатото. Има няколко неща, които можете да направите, за да разрешите проблема – ключът е да намерите правилното решение за вашата рецепта.

Митът за картофите, които могат да абсорбират сол

Теорията гласи, че ако добавите няколко парченца картофи към прекалено осолена храна, а след това ги премахнете, те ще поемат излишната сол. Но в книгата си „Какво Айнщайн каза на готвача си: обяснена наука за кухнята“ авторът Робърт Уолки описва научните си експерименти с този мит и обяснява защо той всъщност не работи. Според Уолки, макар че картофите абсорбират част от течността и следователно и част от солта, в резултат на това те всъщност не премахват излишната сол. След като е тествал солеността на подсолената вода, която е използвал за експеримента си както преди, така и след добавянето на картофите, Уолки пише: „Нямаше забележима разлика в концентрацията на сол преди и след картофите... Трикът с картофите просто не работи.“ За щастие, това не означава, че не можете да направите нищо. В зависимост от това каква рецепта приготвяте и как си взаимодействат определени съставки, всяко от следните решения може да ви спаси от солената ситуация, в която се намирате.

Ето няколко лесни кулинарни трика, с които можете да спасите ястието си, ако сте изпуснали солта:

  • Просто добавете вода - В супи, яхнии и други рецепти на течна основа само добавянето на малко вода, бульон или друга безсолна течност ще разреди концентрацията на солта. Може обаче да разводните ястието си или ще се върнете в начална позиция. За да избегнете този ефект, пригответе запръжка от масло и брашно или каша от царевично нишесте и я добавете към супата като сгъстител. Според уебсайта на Рейчъл Рей можете дори да приготвите пюре от бял ориз и вода, за да дадете на солта нещо друго, което да овкуси, без да разводнявате твърде много рецептата си.
  • Можете също така да помислите за течните съставки, които са вече във вашата рецепта. Например, ако правите маринара или чили, добавянето на малко смлян домат или доматено пюре без сол може да ви помогне.
  • Кремообразните съставки могат да противодействат на солеността на някои храни и когато се добавят в течна форма към течна рецепта, могат дори да я разредят. Ако правите сос, добавянето на мляко или течна сметана ще го разреди – можете дори да превърнете доматени сосове, песто и други в сметанови сосове, за да ги спасите. Заквасената сметана или обезмасленото кисело мляко могат да са по-доброто решение за други рецепти. Добавете ги към чили, ястия на основата на домати (като сместа за пълнени чушки), гювечи и др.
  • Дори сирене с ниско съдържание на сол и с кремообразна структура – като меко швейцарско сирене или рикота например – може да противодейства на солеността на друга съставка. Превърнете пресолените пилешки гърди в задушено пилешко или добавете рикотата за едни нетрадиционни макарони със сирене.
  • Попийте солта - Картофите няма да проработят за премахване на излишната сол, но добавянето на допълнителни несолени съставки може по-добре да разпредели солта или да противодейства на солеността. Добавете допълнително зеленчуци (да, включително картофи), фасул с или варен неосолен ориз.
  • Може да опитате и индийската техника за готвене chhaunk – това е техника за темпериране, при която ароматите и/или подправките се приготвят в мазнина като масло или гхи. Можете да използвате тази техника с подправки, за да използвате техните аромати за противодействие на нивата на солта.
  • Можете дори да добавите съставки към вече готовото ястие, за да смекчите солеността. Авокадото ще контрастира с пресоленото месо за тако например.
  • Подсладете - Понякога можете да противодействате на леко солените храни с малко захар. Щипка захар (кафява или бяла), мед или меласа или дори добавянето на сладка съставка понякога може да балансира солената храна.
  • Добавете киселина - Нещо киселинно като лимонов сок или оцет също може да балансира нещата, когато са леко пресолени. Подобно на солта, киселината е основен метод за овкусяване. Всъщност хората често мислят, че храната се нуждае от сол, а всъщност това, от което наистина има нужда, е малко киселина. Киселината сама по себе си няма да коригира солеността, но може да я маскира.
  • Прикрийте солта - Ако пресолите основното си ястие, опитайте да приготвите сос, който да го прикрие. Бърз бешамел или доматен сос върху солено пиле или броколи може да балансира цялото ястие.
  • Удвоете рецептата - Когато се съмнявате, че сте изпуснали солта в тенджерата, удвоете рецептата, без да добавяте сол, след това подправите на вкус. Това е особено добро решение, когато ястието е нещо, което лесно можете да замразите за по-късно.

Съвети за избягване на пресоляване

Разбира се, най-добрият начин е изобщо да се избягва пресоляването. Обърнете внимание на съставките, които използвате. Силно осолените съставки като консервирани храни означава, че може да не се нуждаете от толкова добавена сол. Винаги използвайте съставки с ниско съдържание на сол или без сол, за да можете да контролирате нивото ѝ в ястието си.

И никога не замествайте един вид сол с друг, когато следвате точни рецепти. Кошерната сол има по-големи гранули от трапезната сол, така че ако рецептата изисква кошер, или използвайте кошер, или измерете по-малко готварска сол, отколкото изисква рецептата. Също е много важно да опитвате ястието, докато го овкусявате.

Не забравяйте и за съставките със солен вкус, които ще добавите по-късно или с които ще завършите ястието като пармезан, каперси, сос Уорчестър и други. А ако не можете да опитате, докато готвите (например сурово месо или яйца), не забравяйте, че неовкусените ястия са много по-лесни за коригиране, отколкото обратното.