Помагаме в лечението на болни от диабет в Северна Македония

Помагаме в лечението на болни от диабет в Северна Македония

България ще помогне за лечението на болни от диабет в Северна Македония. Това пък ще стане възможно чрез предоставяне на безвъзмездна помощ по линия на официалната помощ за развитие (ОПР) и хуманитарна помощ, отпускана чрез бюджета на МВнР, съобщава ведомството.

Посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов е подписал последното от 7-те споразумения за безвъзмездно финансиране на проекти в Северна Македония според решението на МС от началото на декември.

Споразумението бе сключено по проекта „dDnevnik - Софтуерно приложение за подпомагане проследяването на ежедневното здравословно състояние на болни от диабет тип – 2".

Той ще се изпълнява от фондация „Метаморфозис”, а общата му стойност е близо 69 000 лева. 

Целта е да се създаде софтуерно приложение, чрез което пациентите, болни от Диабет тип 2, да имат ежедневен контакт с лекуващите ги лекари, както и да бъде създадена достъпна база данни с информация за тенденцията при развитие на болестта. Проектът оказва подкрепа за осигуряване на универсално здравно покритие и достъп до качествени здравни услуги.

Страната ни финансира общо 7 проекта в  Северна Македония, които са на обща стойност 579 789 лева. Другите 6 споразумения са били подписани по-рано тази седмица и са в областта на здравеопазването, развитието на младежта, медиите и гражданското общество в Северна Македония.

 Решението на МС предвижда  да бъдат отпуснати общо 2, 56 млн. лева безвъзмездна помощ за проекти в Северна Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.