0

Ф лаш паметите и смарт картите към машините от вота за 4 април, ще се ползват и за устройствата за изборите на 11 юли. Това стана ясно на днешното заседание на ЦИК.

Флаш паметите и смарт картите към машините от вота за 4 април, ще се ползват и за устройствата за изборите на 11 юли. Това стана ясно на днешното заседание на ЦИК.

На него от комисията решиха флашките и картите, с които се гласува да бъдат извадени от архива на ЦИК. Четиримата ИТ експерти към комисията , заедно със съдействието на експерти от Държавната агенция за електронно управление, на свой ред ще трябва да свалят информацията от тях с резултатите от вота и да го архивират. Данните ще бъдат прехвърлени на цифров носител, който ще се съхранява в ЦИК, заедно с кодовете за него, както и на държавния облак. След като данните се извлекат флашките ще бъдат изтрити и ще бъдат предоставени на ЦИК, който на свой ред да ги предадат на „Сиела Норма“, които ще обслужват машините за частичните избори на 27 юни и на вота за НС на 11 юли. Самото изваждане на кашоните с флашките и смарт картите ще отнеме поне ден, а поне няколко дни и прехвърлянето на информацията от тях.

До тук се стигна, след като “Сиела Норма“ алармира, че за новите избори ще трябва да се закупят нови флашки и смарт карти, след като старите са заключени при ЦИК. Именно , за да предотврати нови разходи, от комисията решиха да извлекат данните от тях и да се ползват повторно. Това ще се случва и за следващи избори, след като официално държавата придобие машините.

Междувременно Емил Войнов от ЦИК докладва пред комисията, че са приключили преговорите със "Сиела Норма" по поръчката за обслужването на машините за предстоящите избори, работната група предлага на ЦИК да се сключи договор с компанията. Самите преговори са се провели на 12 и 14 юни, като обучението ще се извършва директно от специалисти на "Смарт матик" - самият производител на устройствата, от където "Сиела Норма" ги купува.

В крайна сметка ЦИК реши да сключи договор със "Сиела Норма". 4,35 млн. лв. е максималната стойност на процедурата за софтуерната подготовка на машините и логистиката им.

ЦИК одобри още и решение за образуването на подвижните секции за карантинираните.