Ползването на брокер ни спестява от 8 до 17%

Ползването на брокер ни спестява от 8 до 17%

Директните продажби крият много подводни камъни за купувача

Ползването на брокер спестява на клиентите на посредническите агенции от 8 до 17% от разходите. Това твърди собственикът на фирма за имоти Добромир Ганев.

По думите му въпросните изчисления са на база на последните 30 години дейност в сектора. Според него много висока е вероятността някои от собствениците и предприемачи, обявили имотите си за продажба директно на краен клиент („без посредник“, „директно от собственик“, „без комисиони“, „директно от строител/инвеститор“), да се възползват от недостатъчните познания за пазара на другата страна по сделката. Така те


по-лесно ще могат да предложат неравноправни клаузи


в предварителния договор за покупко-продажба например. В тези случаи неползването на брокер често прави търговските преговори неравностойни и по този начин купувачът рискува да купи надценен имот. Тези хипотези всъщност са ежедневие на пазара, пише в блога си Ганев. Той не оспорва правото на всеки да прецени как ще реализира правото си на собственик в една сделка-сам или с помощта на брокер или агенция. Разбира се, същото важи и за потенциалните купувачи.

Брокерът смята, че покупко-продажбата на имот или наемането му не е процес, познат от ежедневните ни посещения в търговски обект. Всекидневните ни пазарувания са свързани със стоки, чието качество познаваме добре или понякога и отлично. Знаем какви характеристики трябва да притежават стоки и услуги като хляб, зеленчуци, плодове, дрехи, обувки, медицински услуги, мобилни и интернет оператори и т. н. Имотните сделки са най-сложният и със сигурност


финансово най-значимият процес, касаещ няколко поколения

и който обичайно се случва само един или два пъти в живота на едно семейство. За справяне с този процес са необходими професионални знания, умения и компетенции в поне 15 области от науката и бизнеса. Наблюденията през последните 30 години ясно доказват, че не повече от 5-7% от гражданите, извършвали операции с имоти, ги притежават. Останалите, решили сами, без помощта на брокер да стигнат до сделка, има голяма вероятност да претърпят значителни финансови загуби. За някои от тях се разбира при договарянето на условията, за други - по време на подписване на окончателния договор, а за трети - след приключване на сделката.

„В дългогодишната си практика съм бил свидетел как клиенти, чиято единствена цел е да извършат самостоятелна сделка, за да спестят 2-3% хонорар за качествен брокер-партньор, успяват да натрупат десетократно по-високи финансови загуби поради сериозен дефицит от необходими за професията знания и компетенции, поради непознаване на пазара, тенденциите и динамиката на цените“, пояснява Добромир Ганев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.