Получихме модерен ресор,  ключов за бъдещето на Европа

Получихме модерен ресор, ключов за бъдещето на Европа

България получи силен и модерен ресор, изключително важен за бъдещето на Европа. Бих го определил дори като успех за страната ни. Освен иновациите и младежта, той обхваща образованието, изследването, културата, спорта.

Това е ключово за развитието на конкурентноспособността на Европа и шанса да имаме водеща роля в икономиката, в новата цифрова ера. Става дума за ресор, който ще изтласка ЕС на челни позиции в световен мащаб, огромен портфейл.

Програмата „Хоризонт“ и „Еразъм +“ са с бюджет 100 млрд. евро. Програмата „Еразъм“ дори е призната за най-успешна и касае младите хора, възможността да получават образование в Европа.

Ресорът включва и програмата „Творческа Европа“, с която се насърчават работни места, иновациите и е на стойност 1,8 млрд.евро. Така че иновациите, опазването на културното историческото наследство, развитието на младите хора ще са ключови теми за ЕС през следващите години. Независимо, че се чуха различни спекулации по въпроса през последните дни, това не може да се отрече. А и на обществото трябва да е ясно, че няма как една държава-членка да е договорила предварително някакъв ресор.

Вярно е, че между някои от портфейлите има застъпване, но няма как да е иначе. Това се е случвало и преди. Няма как един ресор да е самостоятелен, защото той може да е свързан с няколко сфери. Въпреки това много ясно са определени ролите на еврокомисарите.

Вижда се, че при избора си г-жа фон дер Лайен се е ръководила изцяло от програмата си, която представи на изслушването си в Европарламента. Тогава тя взе категорични позиции по абсолютно всички проблемни теми в ЕС. Така че тя изпълнява заложената си програма. Знаете, че предизвикателствата пред Европа през последните години са страшно много-сигурността, икономиката, мигрантската криза, която все още не е овлядана, младежките политики, така че предстои много работа. Необходимо е Европа да стане наистина водеща в световен мащаб в сферата на иновациите. Това ще даде и по-голям шанс на бизнеса да бъде по-конкурентноспособен, от там да се покачват доходите на хората, да запазим културното си наследство, да образоваме младежта.

Друго голямо предизвикателство е Брекзит. Видяхте, че премиерът на Великобритания се опита да заобиколи парламента и да предизвика нови избори, но не успя да наложи стратегията си за Брекзит без сделка на 31 октомври. Ние продължаваме да бъдем в неяснота, защото това зависи от Великобритания. Въпросът остава висящ. Г-жа фон дер Лайен заяви, че ще даде шанс за увеличаване на срока, за да се постигне Брекзит със споразумение. Но виждаме, че нагласите в британското общество се променят и това може да доведе до нови дискусии за промяна на вътрешнополитическата ситуация в страната.

Другото много важно за нас след обявяването на кандидатите за еврокомисари е, че има предложение Рована Плумб от Румъния да поеме транспорта. Знаете, че позицията на нашата съседка се покрива с тази на България по пакет „Мобиност“. Затова се надявам, че ще направи всичко възможно да се преразгледа този пакет и да има справедливост и равнопоставеност за нашите превозвачи.Тепърва ще започне отново разглеждането на пакета. Надявам се, че везните ще наклонят в наша полза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.