Получаваме лекарствата по протокол без заверка, но от последната ползвана аптека

Получаваме лекарствата по протокол без заверка, но от последната ползвана аптека

Лекарствата по линия на Национаната здравноосигурителна каса  (НЗОК) за особено тежки заболявания, които се отпускат не само по рецептурна книжка, но и по протокол, ще се получават, дори той да не е заверен, съобщиха от касата. За целта обаче, пациентите ще трябва да си вземат медикаментите от аптеката, в която са ги получили последния път преди въвеждането на извънредното положение.

Това разпореждане важи за протоколите, изтичащи до 16 април и е въведено, за да се избегне напрежение и струпване на хора пред  лекарските кабинети.  Отпускането на медикаменти без нова заверка ще ваши за един месец от датата на изтичането им.

Поради специфика при лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - лечение на Хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.

За новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози в рецептурна книжка, е създаден ред за обмен на информация между общопрактикуващия лекар  и регионалната здравноосигурителна каса. Аптеките  ще отпускат лекарствените продукти по незаверена рецептурна книжка, с попълнени данни на общопрактикуващия лекар.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.