Половината от стартъпите на БФБ отчитат ръст на приходите

Половината от стартъпите на БФБ отчитат ръст на приходите

Половината от стартиращите компании в програмата на Българска фондова борса (БФБ) за растеж beamUp Lab отчитат ръст на приходите през миналата година, съобщи операторът на сайта си. Инициативата на БФБ стартира през ноември 2020 г., а основната й цел бе да отличи перспективни и иновативни български компании с устойчиви бизнес модели и да ги запознае с възможностите за финансиране. Анализите на БФБ показват, че компаниите от програмата устояха на икономическата криза, предизвикана от COVID19, a някои от тях отбелязаха значителни ръстове през изминалата година.

„Изводът, който може да направим е, че иновативните компании са гъвкави и адаптивни спрямо предизвикателства на икономическата среда. Това предпоставя техния успех.“, каза изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов. От данните на БФБ става ясно, че средната стойност на нетните приходи от продажби се повишава с около 25% до 10,6 млн. лв. през 2020 г. В допълнение, 40% от дружествата в извадката отчитат нарастване на приходите, като при едно от тях ръстът е с внушителните 300%.

Ефектът от кризата с COVID-19 се усеща най-вече по линия на рентабилността, като осреднената нетна печалба пада с 16% до 270,000 лв. От друга страна броят на компаниите с положителен финансов резултат остава без промяна в сравнение с 2019г., а 30% от изследваните МСП отчитат ръст на печалбата през изминалата година.

При стартиращите компании средната стойност на нетните приходи от продажби намалява с около 26% до 1.5 млн. лв. през 2020 г. Независимо от това, половината дружества реализират повишения в приходите, като при три от тях ръстът надвишава 40%. Пет от компаниите завършват годината с положителен финансов резултат, a осреднена стойност за всички участници е нетна печалба от около 400,000лв, което е двойно повече спрямо 2019 г..

В beamUp Lab участват 20 български компании, които бяха подбрани след изследване на повече от 1500 фирми. Половината от дружествата са иновативни стартиращи компании (с по-кратка бизнес история и приходи от продажби до 4 млн. лв.), а другата половина са малки и средни компании (МСП).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.