Половината от щандовете в суперите с БГ храни (ОБНОВЕНА)

Половината от щандовете в суперите с БГ храни (ОБНОВЕНА)

Задължават търговците да плащат в 14-дневен срок на производителите

Българските храни да се предлагат на половината площ от щандовете, регалите и хладилните витрини в магазините на самообслужване. Това предвижда проект на постановление на правителството, което се очаква да бъде прието в сряда, научи „Монитор“.

Задължителното обособяване е за предлагането на мляко и млечни продукти; месо и месни продукти; брашно; хляб; яйца и яйчни продукти; масла и мазнини; картофи и кореноплодни; зеленчуци - сурови (полски и оранжерийни), сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове; плодове - пресни (полски и оранжерийни), замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти; месни и месно-растителни консерви; готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид, произведени на територията на България. Площта на местата за продажбата им (щандовете - б.а.) следва да бъде не по-малка от половината от търговската площ, на която се продават съответните групи храни. Освен това родните храни трябва да са обозначени по подходящ начин, от който


да е видно, че предлаганата продукция е българска


От производителите не могат да бъдат изисквани никакви плащания във връзка с предлагането за продажба на тяхната продукция, както и продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени освен с изричното им писмено съгласие.

В текста на проекта за постановление е записано още, че предлаганите групи храни трябва


да се закупуват директно от производители

с място на осъществяване на дейността на територията на областта, където се намира съответният търговски обект, или до 200 км от областния център и които са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или притежават обект, регистриран съгласно чл. 12 от Закона за храните.

Освен това заплащането на закупените групи храни се извършва в 14-дневен срок от предаването им от производителя на търговеца. Българските храни трябва да са видни на щандовете се предлага в проекта на постановлението.

Владислав Михайлов от Националната асоциация на млекопреработвателите коментира, че вероятно най-големи спорове ще има с определянето на километрите на доставките. Според него причината е, че чуждите търговски вериги у нас имат складове в страната, които са на по-далечно разстояние.

Д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопроизводителите съобщи за изпратено становище от браншовата организация въпросният текст за километрите да отпадне. Според нея оставането му противоречи на правилата на конкуренцията.

От Сдружението за модерна търговия смятат, че предвидените мерки

забраняват утвърдените бизнес модели на търговските вериги.

В тази връзка, късно вечерта във вторник, от земеделското министерство определиха позицията на Сдружението за модерна търговия, като манипулативна по отношение на заплахите за покачване на цените. В предложените текстове има само въвеждане на едно единствено задължение - площи за предлагане на продукцията на местното население. По никакъв начин обособяването на площи, специално определени за български продукти не би могло да бъде намеса в прилаганите модели на търговските вериги, още по-малко фактор за нарастване на цените на стоките. Действията на министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители запазване на поминъка им, пише в писмото, изпратено до медиите от МЗХГ. Голяма част от родната продукцията е насочена към ресторантьорството и хотелиерството, които заради пандемията в момента са затворени. Чрез монополното си положение на пазара в България,


търговските вериги могат да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители,


а не да злоупотребяват с тяхната ниска организираност и недостатъчна логистична подготвеност.

Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат. МЗХГ следи ценовото равнище на основните хранителни стоки, и ако сметнем, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, сме в правото си да предприемем съответните мерки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.