Половината от пшеницата в Добричко е в добро състояние

Половината от пшеницата в Добричко е в добро състояние

55 процента от площите с пшеница и ечемик в област Добрич са в добро състояние, 30 % - в средно и 15 % - в незадоволително. Това сочат данните от обследването на Областна Земеделска служба Добрич. Засетите общо площи с есенници за областта са 1 289 764 дка. От тях 1 245 404 дка са с пшеница; 15 140 дка – с ечемик и 29 220 дка – с рапица.

Според експерта от Държавния земеделски институт – Ген. Тошево, проф. Иван Киряков, екстремното засушаване, голямата амплитуда по отношение на ниските сутрешни и високите дневни температури се отразиха изключително неблагоприятно върху развитието на пшеницата. Физиологичното състояние на посевите варира в широки граници, като влияние оказват района, сорта, агротехниката, липсата на валежи, а съвкупността от тези показатели дава отражение за отпадането на братята.

По-критична е ситуацията при гъстите и по-ранни посеви, а също и при тези посеви, които са от южната страна на горските пояси. При извършените обследвания се констатират изсъхване и усукване на листата, отпадане на братя във фенофаза „вретенене”, преди изкласяване, която е най-критичната фаза от развитието на пшеницата.

Рапицата и отчасти ечемикът са в по-добро състояние. Проверката е установила липса на болести от фитопатогенен характер, които да са от икономическо значение. В някои полета има жълта ръжда. Установено е наличието на листни въшки, които смучат сок от горната и долната страна на листната петура  и стъблата на растенията. Тъканите избледняват и по-късно пожълтяват.

Наблюдава се голямо намаляване на площите с маслодайна рапица през настоящата година. От  189 446 декара през миналата година, тази година в областта с рапица са засети едва 29 220 дка. За сметка на това пък има увеличаване на площите със слънчоглед и царевица в областта, отчитат от земеделската служба. 960 371 са декарите с царевица тази година, срещу 917 836 дка от м.г. 796 461 дка са засети със слънчоглед сега, докато м. г. те са били 717 088. Площите с пшеница запазват тенденцията си, като са намалели само с около 5 000 дка спрямо предходната година. При лавандуловите насаждения се наблюдава увеличение с около 4 000 дка спрямо миналата година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.