Половината от плодовете за децата - български

Половината от плодовете за децата - български

Обмислят промяна в наредбата за храната в учебните заведения

Най-вероятно от догодина по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ ще влезе в сила изискването половината от продуктите да са българско производство. Това съобщи в понеделник новият зам.-министър на земеделието Чавдар Маринов.

създаде трудности в изпълнението на схемите. Той допълни, че в министерството е обсъждана подобна идея, защото има необходимост


от налагане на нашите продукти


- българските плодове и зеленчуци. „В момента изискването за храната на децата в учебните заведения е една трета от тях да са български. Защо да не са една една втора? По груби сметки при доставка на около 3600 т по тази програма, означава, че 1800 т ще са български. По този начин косвено ще подпомогнем родното производство на плодове и зеленчуци. Това е наша цели отговорност, на фона на спадащото производство на български плодове и зеленчуци и на износа им“, коментира той.

Маринов допусна и възможност промените да станат факт още тази година, но посочи като най-вероятен срок 2020-та, за да не се провали кампанията по двете схеми за учебната 2019/2020 година.

„Ще очакваме предложения от браншовите асоциации


за евентуални промени в текстове, които да станат факт през следващата година. Бързи промени в наредбата не водят до нищо добро. Най-добре е да се обмислят и да се направят качествени изменения, съгласувани и с директорите на учебните заведения и земеделските производители, за да изработим ясна концепция, работеща и в бъдеще. Не бива да се правят промени на парче“, добави зам.-земеделският министър.

По данни на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) 50 са одобрените фирми по схемата „Училищен плод“ и още 40 - за доставки на мляко в учебните заведения. От няколко фирмите в понеделник се оплакаха, че от ДФЗ им бавят плащанията по вече извършени и изконсумирани доставки. Милена Рашева, управител на една от тях - „Ню проджект консулт“ уточни, че има неразплатени 700 хил. лв. и тя е принудена да бави заплати на свои служители.

От ДФЗ уточниха, че срещу фирмите със забавените плащания е имало подадени сигнали за нередности и при това положение не е законно да бъде одобрено превеждането на сумите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.