Половината от исканията за отсрочка по кредити одобрени

Половината от исканията за отсрочка по кредити одобрени

Исканията за отсрочване на вноските по кредити са над 50 000. От тях повече от 25 000 са одобрени, сочат данни на Асоциацията на банките в България, цитирани от управителя на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в ефира на bTV.

„Това е механизъм, който работи от 10 дни и интересът е значителен”, каза Радев. Остават близо 2 месеца за искания за отсрочване. Получаването на безвъзмездна помощ трябва да става бързо, а не панически и безразсъдно, смята още гуверньорът на БНБ.

По негови думи валутното споразумение или суаповата линия е израз на доверие и допълнителна гаранция. „Това е важно, особено в този момент, защото то идентифицира

България като страна с добра финансова репутация

, страна, на която пазарите и инвеститорите могат да имат доверие. Репутацията и доверието в света на парите винаги има финансово измерение”, каза Радев и допълни, че в момента всъщност не е необходима еврова ликвидност на банките. Резервът на БНБ е 54 млрд. лв., а резервът на банките – над 16 млрд лв., като повече от половината средства са свръхрезерви.

Според банкер №1 има няколко важни момента в съобщението на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно суаповата линия. Първият важен момент е, че суаповата линия ще остане в сила толкова дълго, колкото е необходимо. „Това на практика означава, че не става въпрос за временен или еднократен ангажимент, а за близко и стратегическо сътрудничество между ЕЦБ и БНБ. Нещо, към което много централни банки се стремят, сравнително малко го постигат”, каза Радев. Друга важна точка е, че България се подготвя да участва във Валутния механизъм, което е предпоставка за присъединяване към Еврозоната. „Готови сме да влезем”, заяви Радев по отношение на евентуалното ни присъединяване през юли месец в Чакалнята на Еврозоната и допълни, че очаква развитие в рамките на следващите 3 месеца.

Изключено е българският лев да се обезцени.

„На практика срещу всеки един лев ние разполагаме с едно и половина и не смятаме това равнище на покритие да бъде намалено”, изтъкна шефът на националната банка и отново напомни, че банките и финансовият сектор са много по-добре подготвени спрямо кризата от 2008 г., но дълбочината и мащабите на кризата може да бъдат по-големи.

Радев коментира и заема на колекторска фирма от ББР, като каза, че акционерът, в лицето на Министерство на икономиката, е реагирал адекватно и е взел мерки за смяна на ръководството.

Двете големи неизвестни са дълбочината и продължителността на кризата, а всички икономически последствия ще зависят от това колко бързо ще се отворят икономиките. „Колкото по-бързо се отворят икономиките, толкова по-малки ще са икономическите последстия за хората”, смята Радев, като допълни, че правителството се справя добре, а банките у нас са стабилни.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.