Само 12 123 места за настаняване са се вписали в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) до началото на октомври, когато изтече крайният срок. Броят им е близо наполовина по-малко от очакванията на туристическото министерство, показва справка на ведомството.

В началото на февруари бе пусната системата ЕСТИ, в която трябва да се впишат над 20 000 места за настаняване. Към 9 октомври най-много са регистрираните апартаменти за гости (4910), следвани от стаите за гости (2365) и къщите за гости (2063). В новата система хотелите са общо 2120, от които 937 са семейни, регистрираните бунгала са 218, а почивните станции – 118. Най-малко са излезлите на светло вилни селища - 3, а едва 5 са селищата за почивка.

Близо 8 млрд. лева повече приходи се очаква да излязат от сивия сектор в следващите пет години, или 800 млн. лв. данъци в хазната, прогнозира преди година ресорният министър Ангелкова. Очакванията са сивият сектор да намалее с 20 на сто в следващите пет години.

Системата е задължителна за всички места за настаняване. До шест бона може да стигне глобата за собственици на хотели и други места за почивка, които не са се вписали в ЕСТИ, като то е при повторно нарушение от страна на търговеца. При трета констатация за липса на регистрация на туристическия обект санкцията е заличаването му от регистъра, водещо до лишаване от право на дейност и отнемане на категоризацията на обекта.

Припомняме, че идеята за изграждане на единна система за туристическа информация датира от повече от пет години. От 20 февруари 2019 г. ЕСТИ беше инсталирана в реална среда в Държавния хибриден частен облак. Процесът по въвеждане на данни в системата стартира най-напред в Столична община и в други 4 пилотни общини в страната. Капацитетът на местата за настаняване се отразява в Националния туристически регистър и за целите на ЕСТИ данни се извличат от регистъра. Целта е на едно място да се съберат данните за туристите в страната, както и да се създаде възможност различни институции да "взимат" в реално време информацията, която им е необходима. Така например се предвижда, след като хотелиерите запишат в системата данните за гостите в техните обекти, МВР да има онлайн защитен достъп до личната информация на лицата по линия на сигурността, Националната агенция за приходите да събира в агрегиран вид данни за приходите и регистрираните продажби с цел финансов контрол, а общините - информация за реализираните нощувки по линия на събираната от тях туристическа такса. От догодина общините ще изчисляват дължимия за месеца туристически данък на база информацията от новата система, предвиждат предложенията за промени в Закона за местните данъци и такси.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Търсят концесионери на плажовете "Градина-Централен"2 и "Елените"

Кабинетът взе решение да бъдат открити процедури по Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) за възлагане на концесия за морските плажове "Градина - Централен" - част 2 в община Созопол и в комплекс "Елените" в община Несебър, област Бургас, съобщи пресслужбата на МС. Предлага се срокът на концесиите да е 20 години.

Коледният базар в Букурещ привлича хиляди българи

Коледният базар в Букурещ привлича хиляди наши сънародници от цяла Североизточна България, а и от по-далечните части на страната ни. Много българи потеглят през уикендите към румънската столица, за да се насладят на незабравимото празнично шоу, организирано за тринайсета поредна година от кметството на Букурещ.

Турски хотелиери скочиха срещу данъка за престой

Въвеждането на данък за престой в турски хотели ще бъде неприятна изненада за туристи, които вече са предплатили почивките си за Турция за 2020 г. Това заяви ръководителят на Федерацията на турските хотелиери Осман Айък, цитиран от световните агенции.