Половината дарени органи негодни за трансплантация

Половината дарени органи негодни за трансплантация

За 10 години сме дали 10 на Евротрансплант, получили сме само 1 бъбрек

Близо половината от дарените органи не са годни за трансплантации заради лекувани заболявания или такива, които не са били открити. Това съобщи за „Монитор“ проф. Генчо Начев, директор на Университетската болница „Света Екатерина“, в първия ден от Световната седмица на донорството и кампанията в нейна подкрепа.

Той уточни, че от всички, съгласни да бъдат използвани техни органи след смъртта им, едва 3 до 6 стават за трансплантация на година. Като цяло донорите в България са малко – страната ни не е голяма, а и повечето хора, зашеметени от мъката по изгубения близък, не са склонни веднага да се съгласят да дарят органите му, макар и после да съжаляват за отказа си. Така проф. Начев коментира факта, че трупното донорство е твърде незначително по брой извършени операции годишно в сравнение с други държави. Той припомни, че в болница „Св. Екатерина“ за пръв път е присадено сърце в Югоизточна Европа през 1986 г. От тогава до сега там са направени общо 61 трансплантации. По думите му средно годишно у нас донорските ситуации са между 8 и 10, но от тях най-много 4 стават за трансплантация. В такива случаи на нуждаещите се поставя т. нар. изкуствено сърце, но само малка част от тях дочакват своя орган. От началото на годината до момента в „Св. Екатерина“ са направени 5 сърдечни трансплантации. През 2017 г. те са били 5, през 2016 г. - 7, през 2015 г. - 7, а през 2014 г. - 4. Към момента за ново сърце в националния регистър чакат 43-ма човека. Общо 1136 са болните на опашката за нов орган. Освен за сърце от тях за бъбрек са 2014, за черен дроб - 44, за бял дроб – 43, и за панкреас – 11. В същото време нашата страна е предоставила на Евротрансплант 18 органа през последните десет години, включително и 4 сърца. За същото време от там са ни изпратили само един орган - бъбрек, показват данни на регистъра на Изпълнителната агенция по трансплантации. За последните две седмици трима българи, чакащи за белодробна трансплантация, са починали.

Страната ни има отказ от абсолютно всички европейски клиники, които са в състояние да трансплантират пациенти от България, каза новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов. По данни на МЗ това е, защото не сме пълноправни членове на Евротрансплант, а само асоциирани. Д-р Христов поясни, че това е причината клиника в Есен да откаже през август трансплантация на българи и румънци, тъй като и тяхната страна е само асоцииран член.

На 22 октомври в България пристига екип, с който ще подпишем споразумение за белодробна трансплантация, каза още д-р Михаил Христов и посочи, че се надява този път договорът за трасплантиране с клиниките в Есен и Йена ще бъде подписан.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.