Близо 80% от българите притеснени от поскъпване след въвеждане на еврото

Близо 80% от българите притеснени от поскъпване след въвеждане на еврото

Близо 80 на сто от българите са притеснени, че при преминаването от лев към евро цените у нас драстично ще се повишат. Това показва последното проучване на Евробарометър. То бе проведено в седемте държави членки, които все още не са се присъединили към еврозоната, а именно България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

В останалите страни-членки на Европейския съюз (ЕС) 7 от 10 анкетирани посочват, че  имат подобни притеснения. 

Въпреки това, обобщени  данни от изследването разкриват широката подкрепа за еврото в страните от ЕС, които все още не са приели общата валута. Според статистиката 60 на сто от анкетираните граждани на ЕС (60 %) смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват. 55  на сто дори заявяват, че въвеждането на еврото би имало положителни последици и лично за тях тях.  Най-значителна  подкрепа получава въвеждането на еврото в Румъния и Унгария съответно със 75 и  69 %. У нас

половината от българите подкрепят въвеждането на еврото.

Във всички изследвани държави членки, с изключение на Чехия, се наблюдава ръст на подкрепата  за въвеждане на еврото в сравнение с 2020 г.

Оказва се, че едва четвърт от нашенците  са на мнение, че еврото трябва да бъде прието, колкото се може по-скоро. Най-много анкетирани българи са посочили, че са съгласни то да бъде въведено, но след определен период - 36 на сто. Изследването обобщава, че малко над 80% от българите смятат, че ще успеят бързо да се адаптират към смяната на валутите. На фона на оптимистичните резултати обаче нашенците на мнение, че страната не е готова да въведе еврото, надхвърлят 60 на сто. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.