Половин милиард лева вложени в зона Божурище

Половин милиард лева вложени в зона Божурище

1600 души работят в модерни компании край София

Бизнес за повече от 530 милиона лева се развива в държавната индустриална зона в Божурище. Да развиват производства и складове са подписали договори 35 инвеститори с 1600 работници, става ясно от писмен отговор на икономическия министър Емил Караниколов на депутатски въпрос.

Значителна част от тях идват от отворилия през 2019 г. дистрибуционен


център на търговец на мебели,

който е най-големият на Балканите

Компанията вложи в него 200 млн. лв. Едни от последните продажби в зоната край столицата са на българската фирма за бяла и черна техника “Зора”, която инвестира 17 млн. лв. и осигурява 33 работни места, както и на друга компания за продажба на мебели, която влага 15 млн. лв.

В зоната в Бургас инвеститори са подписали с държавата предварителни или окончателни договори за реализиране на проекти. Общата им стойност е за 75 млн. лева, гарантираните нови работни места са 726. Индустриалният парк ще бъде разширен с 600 дка чрез апортирани нови държавни и общински терени.

На Дунава държавата също иска да създава зона за бизнес. Видин търси инвеститори, които да закупят терени. На територията на зоната край Русе работят 50 компании наематели, от които 5 развиват производство. Заетите лица са около 300. В момента се водят преговори с корейска компания от хранително-вкусовата промишленост. Там вече оперира австрийска фирма от същата сфера, която иска да разшири производството си, както и предприятие, което произвежда 80-тонни самоходни мобилни кранове.

Бившата Свободна зона – Свиленград вече

е под управление на дъщерна фирма


на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ), която управлява държавните паркове. Така се цели оздравяване и търсене на инвеститори.

600 000 лева е първата инвестиция в Индустриална зона Телиш, вече е подписан предварителен договор, като ще бъдат създадени първите нови работни места.

НКИЗ има и други терени, които тепърва развива, край Стара Загора, Карлово и Кърджали. За “Загоре” вече има заявен инвеститорски интерес. Първата копка за изграждането на инфраструктура там беше направена, като проектът се реализира съвместно с общината. НКИЗ съдейства за намиране на инвеститори и на другите общини, например през август е подписан меморандум за сътрудничество с община Сливен, НКИЗ помага и на Враца.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.