В образа на знаменития военен кореспондент на списанията "" Newsweek" и "La illustration espanola y amerika" Хосе Луис Пелисер  ще се появи на връх Шипка за възстановката на кървавите битки при отбраната на прохода през Руско-турската освободителна война полковник от резерва Христо Драгозов.

Някогашният офицер и специалист по многоканални информационни системи и предаване на данни е сред активистите на националното движение „Традиция“ от самото създаване на структурата. Изиграл е образите на почти всички исторически личности: бил е генерал Гурко, цар Фердинанд, генерал Владимир Вазов и други, от години е почти несменяем секретар на дружеството в родния си Шумен.

Почти като легенда се разказва как преди време, когато бил на посещение в Букурещ попаднал в румънският национален военно исторически музей и едва не ошамарил гида, който разказвал на посетителите, че българските царе Асен и Петър всъщност са румънци и че временно преместили румънската столица във Велико Търново.За възстановката на 24 август , която ще бъде разиграна на някогашната централна позиция  о.р полковник Драгозов е намерил подходящи дрехи, ползвани преди 142 години от родения в Барселона новинар, освен това е успял да си набави копия на илюстрациите, публикувани в двете издания, следили войната от първия до последния й ден.

Хосе Пелистер е бил художник, учил се е в ателието на майстора на четката и перото Рамон Алсина, след което специализира три години в Рим.

Комбинирал работата си като художник с графики и политически карикатури, създадени специално за публикуване в пресата, илюстрирал е стиховете на  Фредерик Солер, пристига в щаба на Действуващата Руска армия на Балканския полуостров на 1/13 юни 1877 г. , като носел  удостоверение от списанието „Illustration Espanola e Americana“.

Регистрирали го като военен кореспондент едва след намесата на великия княз Николай Николаевич.Сред най-известните му графични кореспонденция са :„Руските войски минават Дунава“,„От Плевен за Свищов“,„Конвой на ранени руски войници“,„Преминаването на Шипка“,„Битката при лунното затъмнение на 26 август 1877 г.“,„Превземането на Одрин“ и „Мирът от Сан-Стефано“. Умира през 1901 година в родната си Барселона, през 1894 година е избран за член на Испанската академията за изящни изкуства .Бил е сред най-разпалените привърженици на идеята за самостоятелна българска държава.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 10 000 назначени за седем месеца

Квотите увеличиха двойно работещите инвалиди (ТЕМАТА)

Над 10 000 назначени за седем месеца

Работещите инвалиди са се увеличили два пъти спрямо същия период на миналата година. 12 192-ма са хората с увреждане, регистрирани в бюрата по труда за първите седем месеца на годината в цялата страна, 10 675 от тях са постъпили на работа за същия период, съобщиха за „Монитор“ от Агенцията по заетостта. Причината са станалите задължителни промени в Закона за хората с увреждания, които задължават работодатели да наемат лица с трайни увреждания.

Близо 300 камери следят за нарушения в Русе

Близо 300 камери, поставени на 30 натоварени кръстовища в Русе, ще следят в реално време трафика и нарушенията на пътя. Това съобщиха от общината в крайдунавския град.