0

С ухото и горещо време налагат, особено в първата половина на месеца, по-чести поливки. Важно е да се поливат растенията предимно в ранните часове на деня, най-вече в първата половина на месеца.

Сухото и горещо време налагат, особено в първата половина на месеца, по-чести поливки. Важно е да се поливат растенията предимно в ранните часове на деня, най-вече в първата половина на месеца.

Добре е водата за поливка да не е с голяма температурна разлика с въздуха.

Завръзите

Студената вода причинява окапване на образувалите се цветове и недоразвити завръзи. За постигане на оптимизирано въвеждане на правилен поливен режим са необходими следните мерки:

 

-Осигурява се на водата по-дълъг път, за да се позатопли.

-Поливането да е по възможност в часовете на ранното утро, когато разликата между температурите на водата и въздуха е по малка.

-Голямата температурна разлика често е причина за окапване на цветове и завръзи.

Чушките

 

При сортовете пипер, отглеждан за ранно полско производство, темпът на растеж и развитие затихва в началото на август. Това се дължи на някои биологични особености. Необходимо е през този период да се подхранват растенията. В Южна България се практикува и дъждуване на посевите с цел увеличаване на въздушната влажност и оптимизиране на температурата, фактори, влияещи върху качеството на получената продукция. Сравнително сухото време спомага и за появата на върхово гниене и деформиране на едроплодния пипер.

 

Допълнителна реколта

За да се получи допълнителна продукция от ранните домати, трябва да се остави на всяко растение по 2-3 от най-ниско разположените разклонения и заедно с поливането да се подхранват 1-2 пъти. Така се стимулира нов растеж, осигуряващ залагане на нови репродуктивни органи и получаване на късно плододаване.

При късните домати сега е времето да се формира второто стъбло, като се запази силен колтук под първото съцветие. Всички други се премахват, това е условие за по-бързо формиране и узряване на първите плодове.

Не се увличайте с подхранване с амониева селитра, за да ускорите узряването. Така защото азотните торове удължават вегетацията и забавят узряването.

Жилкова некроза

През тази година доматите в много стопанства бяха нападнати от жилковата некроза - вирусно заболяване, което се разпространява основно с листните въшки. Затова успешното извеждане на борбата с тази болест е навременна атака срещу листните въшки.

Необходимо е да продължи борбата и с някои неприятели, особено акарите, които бързо се размножават при сухото време и горещ климат. При домати, пипер и патладжан за късно полско производство е възможно нападение от картофената мана, срещу която се използват препарати с къс карантинен срок поради честото бране на продукция.

Краставици

 

Късните краставици се нуждаят от поливки и окопаване след всяка поливка. Стъблата са във фаза на развитие, те се нуждаят от правилна насока на увиване около предвидената за целта опорна конструкция. Късните дребноплодни краставици сега се нуждаят от редовно поливане и окопаване след всяка поливка. Извършват се редовно и резитбените операции.

Опасни и за късните краставици са обикновената (кубинската) мана, брашнестата мана, листните въшки, акарите и други вредители. През месеца ще започне и беритбата.

 

 

Проредете морковите и окопайте зелето 

 

Време е за второто прореждане на късните моркови. Окончателните разстояния между растенията в реда според сорта са 2-4 сантиметра.

За успешно отглеждане на праз е необходимо в периода 1-10 август да се води борба с миниращата муха с подходящи инсектициди. Късното зеле трябва да се окопае втори път още в началото на месеца.

С това окопаване добре ще е да се подхрани с около 1,5-2 кг амониева селитра и 1-1,5 кг на 100 кв. метра суперфосфат. Към края на месеца следва да се подхрани и втори път със същите торове в границите на същите дози.

Окопава се късното зеле за втори път. Добре е да бъде подхранена почвата с подходящи торове в правилна норма.

В началото на месеца все още може да се извърши засяването на семена от китайско зеле.