Поливайте редовно срещу брашнеста мана
2

Поливайте редовно срещу брашнеста мана

Поразява тиквовите култури ежегодно. Поразява тиквовите култури ежегодно

Брашнестата мана се развива по тиквовите култури ежегодно и поврежда всички растителни части, но най-силна е проявата й по листата и листните дръжки на краставиците, пъпешите, тиквите и тиквичките, по дините – по-слабо.

Краставиците се атакуват от два вида гъбни патогени, но преобладаващ е видът Sphaerotheca fuliginea. Гъбният причинител се развива целогодишно в оранжериите и оттам заразата преминава на полето. Интензивно развиващите се растения силно се нападат от болестта.

 

Признаците

 

На открито признаците се наблюдават предимно от долната страна, а при краставиците, отглеждани в оранжерии - от горната страна. Във всички случаи признаците се наблюдават още при разсада. Отначало по листата се образуват дребни кръгли петна, покрити с бял брашнест налеп. По-късно те се разнасят, сливат се помежду си, обхващат едната страна на листа и преминават от другата. Повредените листа жълтеят, намаляват тургора и накрая изсъхват.

 

Стъбло

 

Понякога брашнестият налеп може да обхване и стъблото, от което то изсъхва. Плодовете не се поразяват, но поради прегаряне на листата те остават по-дребни и меки. Белият прашец по листата са летните спори на паразита. При най-слабо движение те се разнасят и причиняват нови заразявания. Не е установено презимуването на причинителя в растителните остатъци. Най-често има непрекъснато заразяване с летни спори. Инкубационният период е от 3 до 7 дни. В оранжериите намира много добри условия за развитие. Спорите покълват най-добре при висока относителна влажност на въздуха и при температура 20 оС.

 

Характерно

 

Признаците са много характерни - по листата от двете страни се появяват малки петна с бял или кремав брашнест налеп. Петната нарастват, сливат се и листата изглеждат като посипани с брашно. Болните листа изсъхват, а по-рано заразените растения загиват. Цветовете окапват, а плодовете остават дребни и меки. За инфектирането не е необходима вода, затова в години с малко валежи през вегетацията брашнестата мана се развива силно на полето.

Брашнестата мана по зеленчуковите култури се контролира ефективно при съчетаване на агротехнически и химически мерки. Редовното поливане на растенията ограничава значително болестта. След прибиране на продукцията растителните остатъци задължително се събират и унищожават.

 

 

 

Пръсканията започват при първите петна

 

При поява на първите петна растенията се третират с един от регистрираните фунгициди: Вивандо -30 мл/дка, за краставици - 20 мл/дка; Скор 250 ЕК- 0,075%; Байфидан 250 ЕК - 0,02%; Топаз 100 ЕК- 0,025%; Домарк 10 ЕК- 40-50 мл/дка; Систан Екозом ЕВ - 65-165 мл/ дка; Флинт макс 75 ВГ- 20 г/дка; Колис - 50 мл/дка и други. Пръсканията започват, когато се появят първите петна по листата. Особено важно е болестта да бъде своевременно открита по разсада, за да може още в началото да бъде максимално ограничена.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.