0

Б рашнестата мана се развива по тиквовите култури ежегодно и поврежда всички растителни части, но най-силна е проявата й по листата и листните дръжки на краставиците, пъпешите, тиквите и тиквичките, по дините – по-слабо.

Брашнестата мана се развива по тиквовите култури ежегодно и поврежда всички растителни части, но най-силна е проявата й по листата и листните дръжки на краставиците, пъпешите, тиквите и тиквичките, по дините – по-слабо.

Краставиците се атакуват от два вида гъбни патогени, но преобладаващ е видът Sphaerotheca fuliginea. Гъбният причинител се развива целогодишно в оранжериите и оттам заразата преминава на полето. Интензивно развиващите се растения силно се нападат от болестта.

 

Признаците

 

На открито признаците се наблюдават предимно от долната страна, а при краставиците, отглеждани в оранжерии - от горната страна. Във всички случаи признаците се наблюдават още при разсада. Отначало по листата се образуват дребни кръгли петна, покрити с бял брашнест налеп. По-късно те се разнасят, сливат се помежду си, обхващат едната страна на листа и преминават от другата. Повредените листа жълтеят, намаляват тургора и накрая изсъхват.

 

Стъбло

 

Понякога брашнестият налеп може да обхване и стъблото, от което то изсъхва. Плодовете не се поразяват, но поради прегаряне на листата те остават по-дребни и меки. Белият прашец по листата са летните спори на паразита. При най-слабо движение те се разнасят и причиняват нови заразявания. Не е установено презимуването на причинителя в растителните остатъци. Най-често има непрекъснато заразяване с летни спори. Инкубационният период е от 3 до 7 дни. В оранжериите намира много добри условия за развитие. Спорите покълват най-добре при висока относителна влажност на въздуха и при температура 20 оС.

 

Характерно

 

Признаците са много характерни - по листата от двете страни се появяват малки петна с бял или кремав брашнест налеп. Петната нарастват, сливат се и листата изглеждат като посипани с брашно. Болните листа изсъхват, а по-рано заразените растения загиват. Цветовете окапват, а плодовете остават дребни и меки. За инфектирането не е необходима вода, затова в години с малко валежи през вегетацията брашнестата мана се развива силно на полето.

Брашнестата мана по зеленчуковите култури се контролира ефективно при съчетаване на агротехнически и химически мерки. Редовното поливане на растенията ограничава значително болестта. След прибиране на продукцията растителните остатъци задължително се събират и унищожават.

 

 

 

Пръсканията започват при първите петна

 

При поява на първите петна растенията се третират с един от регистрираните фунгициди: Вивандо -30 мл/дка, за краставици - 20 мл/дка; Скор 250 ЕК- 0,075%; Байфидан 250 ЕК - 0,02%; Топаз 100 ЕК- 0,025%; Домарк 10 ЕК- 40-50 мл/дка; Систан Екозом ЕВ - 65-165 мл/ дка; Флинт макс 75 ВГ- 20 г/дка; Колис - 50 мл/дка и други. Пръсканията започват, когато се появят първите петна по листата. Особено важно е болестта да бъде своевременно открита по разсада, за да може още в началото да бъде максимално ограничена.