Политологът доц. Стойчо Стойчев: Очаква ни кабинет със заявката да е спасителен

Политологът доц. Стойчо Стойчев: Очаква ни кабинет със заявката да е спасителен

Смятам, че този път ще се сформира мнозинство и след това ще бъде излъчен кабинет. Така че ще имаме правителство със заявката да е спасително, може би за кратко време. Но понякога в България краткосрочните неща се превръщат в дългосрочни, така че тепърва ще видим какво предстои.

У нас никога нищо не е сигурно. Веднъж избран един кабинет пада по-трудно. Затова, ако се сформира такъв, партиите според мен са склонни да оставят това Народно събрание да поработи известно време. Едни нови избори така или иначе не могат да променят генерално ситуацията. Ясна е конфигурацията на силите. Така че нещата могат засега да останат по този начин, пък напролет ще видим какво предстои.

Сега политическите сили, които преговарят помежду си, работят по дългосрочни политики, но за такива трябва да има ясна пътна карта за изпълнение. Иначе ще останат празни обещания. Но имайте предвид, че такива министри-визионери, като Кирил Петков, когато станат премиери, виждат каква административна тежест имат. Администрацията, която тези постове понасят, убива като цяло стремежа към реформи. Така постепенно от големи приказки и заявки за промени, стигаме до един списък с мерки, които могат и да не бъдат изпълнени. Също така колкото и да е популярен един министър или дадена личност, когато стане министър-председател в един момент започва да трупа негативи. Така и Кирил Петков може да стане заложник на договорки между подкрепящите го партии.

Не вярвам иначе това Народно събрание да е много по-различно от предходните. Трудно се управлява в шарена коалиция. Спомнете си как бе съставено и правителството на ГЕРБ. Тогава имаше изострени дебати. Като имате предвид и че ГЕРБ тогава имаха по-голямо мнозинство беше видимо доминираща партия при останалите малки.

Иначе от конструктивна опозиция едно правителство само може да спечели. Печелят и гражданите. Затова се надявам в този парламент да има наистина такава. Нека да има сблъсък на идеи, да се реши как ще се действа за преодоляване на кризите. В момента има благодатна почва да се водят разговори върху много политики. Надявам се да намерят консенсус по тях. Може би само Костадин Костадинов от „Възраждане“ ще използва теми като пандемията, отмяната на зелени сертификати. Но в сравнение с предишни издания на протестен вот, този е доста по-диалогичен. При все че мнозинството ще бъде от четири партии, е ясно, че ще е нужна подкрепа, трябва консенсус по политики. Така че очаквам отговорна работа в парламента. Дали ще се реализира, е друг въпрос, защото в България като цяло сме свикнали една голяма част от политиката да не е публична. Затова е добре гражданите да бъдат информирани повече. Лъгани сме много пъти досега и нямаме никакви основания да вярваме безрезервно на някой. Преживяхме какво ли не и слушахме какви ли не претенции за морал, а в същото време видяхме разпади. Така че нека не вярваме безрезервно. Управлението си има цена. Като граждани нямаме интерес което и да е правителство да се проваля, нека им пожелаем успех. Иначе трябва да избираме новите спасители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.