Политолог: Правителството се справя добре, ефективността от мерките ясна в края на годината

Политолог: Правителството се справя добре, ефективността от мерките ясна в края на годината

Към края на годината ще видим дали правителството се е справило с финансовия и икономическия аспект на кризата. Това коментиа пред Нова телевизия политолога Стойчо Стоев. По думите му правителството се справя добре с кризата и с овладяването на заболяването, като това се подчертавало и от данние – смъртноста и заболеваемостта у нас били е едни от най-ниските граници.

Той изтъкнва, че кабинета не дава пари на калпак и именно затова се критиките към властта. Според него обаче такъв тип мерки нигато не са били традиция в българската фискална политика.

Надали хората, които изпитват затруднения, обвиняват за това кабинета, посочва политологът. Според Стойчев трезво мислещите хора виждат, че мерките, прилагани и в държавите около България, и в цяла Европа са идентични.

Според него обикновено при криза нараства доверието към управляващите парти, защот о хората ги идентифициат с институциите. После като отминела непосредствената заплаха,тогава гражданите започвали да виждат негативните аспекти от ограниченията.

Стойчев обясни, че разхлабването на мерките е политическо. Според него е обяснимо, че експертите не одобряват това, но пък политиците виждат, че на хората започва да им омръзва. „На българското общество по принцип всичко бързо му омръзва - и хора, и мерки", посочи той. И затова има вече и съпротива срещу спазването на ограниченията. Именно затова е по-добре формално властта да отстъпи, за да не се вижда демонстративното неспазване на мерките, защото това води до деморализация, смята политологът.

"Вижда се, че съпротивата срещу мерките започва да нараства и в админитрацията, която трябва да следи как се спазват те. Затова трябва а се намери баланс. По-добре оттегляне на някои мерки, при запазване на тяхното относително спазване, отколкото спроги мерки, които демонстративно не се спазват", каза той.

Стойчев коментира още, че БСП и президентът Румен Радев не биха спечелили от негативно говорене, единствено бихая консолидирали подкрепата зад себе си. Но това не би донесло нов тип симпатзанти и разширяване на периферията.

По думите му е нормално Радев да се идентифицира с противопоставяне., „Ако подаде ръка партньорство, за него никой няма да говори. Принуден е да излиза и да се сблъсква с премиера по различни въпроси», аргументира се той.

Накрая Стойчев коментира сблъсъка в БСП между Корнелия Нинова и Георги Гергов. По думите му тази полемика ще се запази., като изтъкна, че самата БСП така е изградена, че трудно би могло да има еднолична властта. Не зависимо колко силни били позициите на Нинова , тя винаги щяла да има вътрешна опозиция.

„Ситуацията същата. И дори да е ясно, че председателят ще е Корнелия Нинова, вътрешната опизиция няма да изчезне и ще използва всеки случай да я обвинява в слаби резултат поне до следващите парламетнарни избори, когатона следващ конгрес ще се търсят адекватни решения.“, заключи той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.