0

Н е знаем кой ще спечели, но знаем кой ще управлява. Ясно е кабинетът около кои партии ще бъде, независимо от това дали ГЕРБ или "Има такъв народ" ще спечелят. Това заяви пред Нова политологът от "Тренд" Димитър Ганев. "Виждаме лека ерозия при ГЕРБ и лек ръст в ИТН. Важна е мобилизацията в последните дни на кампанията", коментира политологът.

Не знаем кой ще спечели, но знаем кой ще управлява. Ясно е кабинетът около кои партии ще бъде, независимо от това дали ГЕРБ или "Има такъв народ" ще спечелят. Това заяви пред Нова политологът от "Тренд" Димитър Ганев. "Виждаме лека ерозия при ГЕРБ и лек ръст в ИТН. Важна е мобилизацията в последните дни на кампанията", коментира политологът.

Повод за коментара му е последното изследване на "Тренд" проведено от 11 до 18 юни. То показва,че три седмици преди предсрочните парламентарни избори дистанцията между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ е минимална - 1,5%. В следващото Народно събрание ще влязат със сигурност 6 политически сили, а още една е на ръба. Очертава се оспорвана битка за четвъртото място между ДПС и „Демократична България“. 48% от българите заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. Близо една пета от тях все още не са решили за кого ще гласуват.

Иначе Ганев разкри, че интригата е за четвъртото място - между ДПС и "Демократична България". По думите му електоратът на ГЕРБ е силно мобилизиран, докато при ИТН нещата не стоят така. За сметка на това, партита на Слави Трифонов имала периферия, която може да се мобилизира при висока активност.

"Очакваме малко над 3 млн. гласоподаватели от чужбина. ДПС имаше 20 000 гласа от Турция на предишните избори, малко е вероятно да се увеличат с 5 пъти", каза още той.

"Традиционно доверието в правителството и парламента е с отрицателни стойности. Винаги, когато има служебно правителство, хората дават кредит на доверие", завърши Димитър Ганев.