Политическите партии не се разбраха за ръководството на РИК Пазарджик за изборите на 14 ноември

Политическите партии не се разбраха за ръководството на РИК Пазарджик за изборите на 14 ноември

След изслушване на упълномощените представители, партиите не постигнаха съгласие по състава на ръководството на РИК – Пазарджик. Това се разбра на проведените при заместник областния управител Стоян Парпулов консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия - Пазарджик (РИК) за произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември 2021 г.

Съгласно Решение №539-ПВР/НС на ЦИК от 16.09.2021г., съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 13-ти Пазарджишки избирателен район, е от 13 членове, вкл. председател, двама заместник-председатели и секретар. Разпределението между партиите и коалициите е следното: за партия „Има такъв народ“ – 3 членове, за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове, за коалиция „БСП за България” – 2 членове, за партия „ДПС” – 2 членове, за коалиция „Демократична България- обединение“ – 2 членове, за коалиция „Изправи се! Ние идваме!“ – 1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

В консултациите днес участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции - Коалиция „ГЕРБ-СДС“, ПП „Има такъв народ“, Коалиция „БСП за България“, ПП „ДПС“, Коалиция „Демократична България“ и Коалиция „Изправи се! Ние идваме!“.

За председател на РИК Пазарджик бяха направени три предложения от Политическа партия „Има такъв народ“ – Петя Грозданова, коалиция „ГЕРБ-СДС“ – Йордан Кожухаров и „Изправи се! Ние идваме!“ – Стойко Власев.

За заместник-председател постъпиха две предложения от Коалиция „БСП за България“ – Елена Попова и Коалиция „Демократична България-обединение“ – Христо Вълков.

За секретар беше направено само едно предложение от ПП ДПС – Васвие Мехмедова.

Заместник областният управител Стоян Парпулов прикани представителите на политическите партии да потвърдят направените от тях предложения, като ги подкрепят с кратки мотиви, или да ги оттеглят, допълнят или изменят с цел постигането на съгласие.

До края на деня главният секретар на областна администрация Светлан Карталов ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК ще определи състава на РИК- Пазарджик до 24 септември 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.