Политически ежби: Обезглавиха Държавната консолидационна компания (ОБЗОР)

Политически ежби: Обезглавиха Държавната консолидационна компания (ОБЗОР)

Икономическият министър иска оставката на Съвета на директорите

Уволниха изпълнителния директор на „Държавната консолидационна компания“ Ваня Караганева само месец от назначаването й. Компанията е по-известна като дружеството, което управлява държавните язовири.

Уволнението се случи след решение на общо събрание на директорите на ДКК заради редица нарушения, които успяла да извърши за краткото време като втори шеф на компанията, под чиято шапка се намират редица държавни дружества от ключово за икономиката значение.

От решението на борда на ДКК става ясно, че Караганева е била назначена в нарушение на Търговския закон - имала е трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива. Освен това договорът й е неправомерно сключен с член на Съвета на директорите, тъй като не е имало негов председател.

Като една от причините за освобождаването се посочва това, че е взела

еднолично решение да освободи

като процесуален представител по пет висящи търговски дела адвокат Александър Краварски и да сключи договор за правна помощ за 1,120 млн. лв. с друго лице, а за такива разходи трябва одобрението и на финансовия контрольор на компанията. Освен това работата по три от тези дела била свършена и тя де факто платила още веднъж за едно и също.

Краварски пък бил назначен еднолично от нея за председател на комисии по избор на членове в бордовете на дъщерните на ДКК дружества - "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ), "Монтажи" и оръжейния търговец "Кинтекс", се посочва в решението за уволнението й.

Друго сериозно нарушение от нейна страна е, че променила одобрен вече от борда на ДКК проект за извънсъдебно споразумение с "Дунарит" за 50 млн. лв. и подписала различен текст.

Тя отказала и да разглежда всякакви въпроси, свързани с ремонти и реконструкция на язовири. Просрочени са нормативно определени срокове, което крие риск от бедствия и може да доведе до тежки финансови загуби за дружеството, посочват още в решението. Тя

отказвала да организира плащания към НАП, НОИ, ЧЕЗ

и други контрагенти, в резултат на което компанията натрупала дългове за 90 хил. лв. и това би променило в негативна посока риска на ДКК като кредитополучател, включително увеличаване на лихви по кредити.

От ДКК посочиха в свое изявление, че действията на Караганева показват, че "тя разбира управленската отговорност на тази позиция основно като функция за нови назначения в ДКК и дъщерните дружества".

"Караганева увеличава щата на ДКК с по-високоплатени, но не и оперативно работещи служители, без да e ясно от какви източници ще се осигурява финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си позволи. Като част от тази практика Караганева е назначила свой технически сътрудник на два трудови договора с общо възнаграждение, по-голямо от това на началник отдел в ДКК, като в същото време е обективно невъзможно служителят да изпълни задълженията си по двата договора", посочват още от компанията.

Те допълват, че всяка точка от решението им е подкрепена от съответните документи, договори, актове и др.
По случая становище изразиха и от политическа партия ГЕРБ, чиито представители направиха специален брифинг по повода. В него бяха изтъкнати още веднъж посочените от борда нарушения, за които се твърди, че са извършени от бившата шефка на ДКК. Александър Иванов от ГЕРБ обвини бившия и настоящия министър на икономиката – Кирил Петков и Даниела Везиева, за нарушенията на Караганева, тъй като тя е била предложена за длъжността именно от тях. По думите му уволнената шефка е

ощетила държавата с десетки милиони левове

Иванов апелира да се влезе в детайла и да се търси отговорност. Според него е имало еднолично взимане на решения в колективния орган ДКК.

От своя страна обаче служебният министър Даниела Везиева опонира остро на твърденията за Ваня Караганева. Потърсена от БТА, тя заяви, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания заради освобождаването на изпълнителния директор.

Тя коментира, че е изненадана от това решение, което по нейни думи е взето, без темата да е повдигана преди това. Дори не са свикали по надлежен ред заседание на Съвета на директорите, допълни министърът. Тя определи действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и "добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели".

Везиева изрази съмнение, че работата на Караганева е причинила щети. "Първо, там има подхвърлени някакви коментари за проверка на финансови контрольори,

няма представен подписан акт от госпожа Караганева"

коментира министърът. Тя уточни, че законово право е да се сменят адвокати по време на процесуални действия, въпросът по думите й е да не се пораждат от това допълнителни материални последици.

Все пак тя заключи, че времето ще покаже дали е грешка избирането на Караганева за изпълнителен директор, както и проверките, които ще бъдат предприети. "Нейната експертиза е доказана и това се вижда от автобиографията й“, каза министърът и напомни, че решението Караганева да е втори изпълнителен директор е също на Съвета на директори на ДКК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.