Бунт заради протоколите в Пловдив и Горна Оряховица (ОБНОВЕНА)

Бунт заради протоколите в Пловдив и Горна Оряховица (ОБНОВЕНА)

Приемането става бавно и трудно в цялата страна

Неуредици и бавно обработване на протоколите от изборите предизвикаха опит за бунт и остро недоволство в Пловдив, Горна Оряховица и Стара Загора.

Обработването на изборните протоколи в Пловдив тече. Над 100 автобуса и маршрутки извозиха хората. Стотици членове на комисии чакат на опашка, за да предадат протоколите си. Хората поискаха храна, напитки и одеяла.

Малко преди полунощ член на ОИК е колабирал от преумора и е бил откарат с линейка. Хората недоволстват, защото им се налага да чакат с часове, съобщава Нова телевизия. 

„Нямали сме почивка от 5:30 часа в неделя. Затворени сме и сме без вода. В един момент казаха, че има проблеми с тока. Ние не сме машини, трябва ли някой от нас да припадне, за да се разбере, че имаме нужда от малко почивка. Ние сме отговорни хора и няма да има проблем, ако спрем процеса за малко почивка и след това продължим”, казват хората в ОИК Пловдив.

Други добавят, че в по-голямата част от вечерта ток е имало. Проблемът е бил отстранен за няколко минути. „Хората бързат, за да хванат ред и правят грешки в протоколите”.

Нощта в Стара Загора премина в ужас и хаос. Такова определение дадоха членовете на секционни избирателни комисии. Те изчакват в автобуси, за да предадат протоколите си. В момента реда си чакат 235 номер от 507 избирателни секции.  Тези, които са успели да влязат в Районната избирателна комисия, споделиха, че и там чакането е дълго.

Бунт и напрежение в Горна Оряховица. Членове на секционни избирателни комисии чакат в сградата на Общината цяла нощ, за да отидат тепърва в Районната избирателна комисия. Оттам са направили прогноза, че ще могат да обработят резултатите им чак в сряда. „В момента РИК обработват номер 36. В момента отиват 60 автобуса. Тук сме 39 секции, които трябва да бъдат обработени. Няма как да стане, не в рамките на деня, а вероятно до сряда. Ние стоим тук заключени и искаме разрешение на въпроса какво да правим, сто души сме”, разказа член на избирателна комисия. Те предлагат чувалите с бюлетините да бъдат заключени и пазени отговорно, докато Районната избирателна комисия е готова да ги приеме.

"Нашите очаквания се оправдаха. Приемането става бавно, трудно, числата са много, сборните грешки в протоколите също, но тези грешки не довеждат до промяна в изборния резултат", заяви Полина Витанова, секретар на 23-ти РИК-София, на брифинг в зала "Арена Армеец".

На този етап в 23-та районна избирателна комисия са приети 348 СИК, на които се обработват резултатите и приемат.

По думите на Витанова при разпределението на преференциите има доста грешки. Освен, че трябва да се разпределят, те трябва и да се сумират което допълнително усложнява процеса.

"Новост е разликата, която те трябва да направят. От общия брой преференции по кандидатски листи, трябва да извадят броя на преференции, за да получат числото без преференции. Това е новост в протокола, тъй като машинното и хартиеното гласуване се сумира и се обобщава в този протокол, но в същото време се вписва поотделно", допълни Полина Витанова.

Според нея тези грешки са могли да бъдат избегнати. "Една част от сумиранията не са заложени и няма такова изискване в Изборния кодекс да фигурират в протоколите. Ние сме на пореден номер 348 от 654", добави Полина Витанова. Тя коментира, че с напредването на времето процесът ще става по-бавен.

"При нас положението е аналогично. От 521 секции имаме обработени 350, имахме тежък работен изборен ден, с безброй много жалби, спирания, технически проблеми", каза още Валери Цолов, председател на 25-и РИК-София.

Той бе категоричен, че противоепидемичните мерки са спазени. На този етап в 23-та районна избирателна комисия са приети 348 СИК, на които се обработват резултатите и приемат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.