0

Н еуредици и бавно обработване на протоколите от изборите предизвикаха опит за бунт и остро недоволство в Пловдив, Горна Оряховица и Стара Загора.

Неуредици и бавно обработване на протоколите от изборите предизвикаха опит за бунт и остро недоволство в Пловдив, Горна Оряховица и Стара Загора.

Обработването на изборните протоколи в Пловдив тече. Над 100 автобуса и маршрутки извозиха хората. Стотици членове на комисии чакат на опашка, за да предадат протоколите си. Хората поискаха храна, напитки и одеяла.

Малко преди полунощ член на ОИК е колабирал от преумора и е бил откарат с линейка. Хората недоволстват, защото им се налага да чакат с часове, съобщава Нова телевизия. 

„Нямали сме почивка от 5:30 часа в неделя. Затворени сме и сме без вода. В един момент казаха, че има проблеми с тока. Ние не сме машини, трябва ли някой от нас да припадне, за да се разбере, че имаме нужда от малко почивка. Ние сме отговорни хора и няма да има проблем, ако спрем процеса за малко почивка и след това продължим”, казват хората в ОИК Пловдив.

Други добавят, че в по-голямата част от вечерта ток е имало. Проблемът е бил отстранен за няколко минути. „Хората бързат, за да хванат ред и правят грешки в протоколите”.

Нощта в Стара Загора премина в ужас и хаос. Такова определение дадоха членовете на секционни избирателни комисии. Те изчакват в автобуси, за да предадат протоколите си. В момента реда си чакат 235 номер от 507 избирателни секции.  Тези, които са успели да влязат в Районната избирателна комисия, споделиха, че и там чакането е дълго.

Бунт и напрежение в Горна Оряховица. Членове на секционни избирателни комисии чакат в сградата на Общината цяла нощ, за да отидат тепърва в Районната избирателна комисия. Оттам са направили прогноза, че ще могат да обработят резултатите им чак в сряда. „В момента РИК обработват номер 36. В момента отиват 60 автобуса. Тук сме 39 секции, които трябва да бъдат обработени. Няма как да стане, не в рамките на деня, а вероятно до сряда. Ние стоим тук заключени и искаме разрешение на въпроса какво да правим, сто души сме”, разказа член на избирателна комисия. Те предлагат чувалите с бюлетините да бъдат заключени и пазени отговорно, докато Районната избирателна комисия е готова да ги приеме.

"Нашите очаквания се оправдаха. Приемането става бавно, трудно, числата са много, сборните грешки в протоколите също, но тези грешки не довеждат до промяна в изборния резултат", заяви Полина Витанова, секретар на 23-ти РИК-София, на брифинг в зала "Арена Армеец".

На този етап в 23-та районна избирателна комисия са приети 348 СИК, на които се обработват резултатите и приемат.

По думите на Витанова при разпределението на преференциите има доста грешки. Освен, че трябва да се разпределят, те трябва и да се сумират което допълнително усложнява процеса.

"Новост е разликата, която те трябва да направят. От общия брой преференции по кандидатски листи, трябва да извадят броя на преференции, за да получат числото без преференции. Това е новост в протокола, тъй като машинното и хартиеното гласуване се сумира и се обобщава в този протокол, но в същото време се вписва поотделно", допълни Полина Витанова.

Според нея тези грешки са могли да бъдат избегнати. "Една част от сумиранията не са заложени и няма такова изискване в Изборния кодекс да фигурират в протоколите. Ние сме на пореден номер 348 от 654", добави Полина Витанова. Тя коментира, че с напредването на времето процесът ще става по-бавен.

"При нас положението е аналогично. От 521 секции имаме обработени 350, имахме тежък работен изборен ден, с безброй много жалби, спирания, технически проблеми", каза още Валери Цолов, председател на 25-и РИК-София.

Той бе категоричен, че противоепидемичните мерки са спазени. На този етап в 23-та районна избирателна комисия са приети 348 СИК, на които се обработват резултатите и приемат.