Полицията нахлу в сградата на Държавното горско стопанство „Болярка” във Велико Търново.

Акцията започна рано сутринта, малко след началото на работния ден. Иззета е служебна документация и са извършени претърсвания в кабинетите на служителите. Според непотвърдена от полицията информация, имало и десетина човека арестувани: горски стражари и секачи от местна частна фирма за дървообработване.

Хората от ДГС бяха изненадани от нахлуването на полицията и докато униформените и криминалистите тарашеха работните им кабинети, част от служителите се събраха на протест навън, пред входа. След приключване на акцията, на служителите бе разрешено да се върнат отново на работните си места.

Сред хората от бранша се говори, че акцията е свързана с засилената в последно време безразборна незаконна сеч в землището на селата около Велико Търново и основно в района около курортното селище Арбанаси, за което неведнъж местните жители са подавали сигнали до контролните институции. Един от последните сигнали пък е за вандалска сеч, която е извършена в чертите на града и по поречието на река Янтра.

Според хората част от фирмите, извършващи сечта имали разрешителни, които обаче били неистински. Поради това основната част от иззетата документация при акцията сега, била свързана именно с издаването на разрешителни за тази сеч.

Според друга информация пък, служители от горското стопанство пробутвали редовно само свои роднини и приятели, които имали фирми за добив на дървесина, като в нарушение на закона им осигурявали добри горски терени за сеч с вековни дървета.

От полицията в старата столица съобщават, че на този етап още се извършват дейности по събирането на информация и доказателства и затова не могат да дадат по-конкретна информация. Но обещават, когато това се случи, да огласят официално информацията. Разследването по случая се води под наблюдението и под контрола на районната прокуратура във Велико Търново.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини