Полицията е събрала 600 страници информация за водоизточниците

Полицията е събрала 600 страници информация за водоизточниците

Близо 600 страници е събраната информацията от МВР за язовирите и водоизточниците от критичната инфраструктура на страната. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов по време на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС.

По думите му проверките вървели и след като обобщят информацията щели да я предоставят на премиера и на главния прокурор.

По отношение на отпадъците и мръсния въздух, Маринов заяви, че оказват съдействие на всички компетентни институции. В някои окръжни прокуратури имало образувани досъдебни производства по отношение нередности по съхранението, вноса и обработката на отпадъци. „Когато сме готови, ще запознаем обществото“, уточни министърът. Той подчерта, че дейността с отпадъците е законно регулирана от европейски директиви, а България, като част от ЕС е длъжна да ги спазва. „Самата дейност не е противозаконна, напротив тя е регламентирана“, добави той. По думите му действията им са насочени срещу тези , които не спазвали тези регламенти. Той даде да се разбере, че проверяват всички констатации, защото се включвали служители на министерството на околната среда и водите.

„Не всеки италиански отпадък е престъпно внесен“, изтъкна Маринов и добави, че трябвало да се прави разлика, като не трябвало да се внушава на гражданите, че всичко е незаконно. Дори напротив имало площадки, които са установени, че спазват изискванията и не замърсяват околната среда. „Нашата цел е да не допускаме незаконен внос“, заключи министърът.

Маринов коментира и ситуацията с миграцията, като изтъкна, че в момента миграционния натиска е нисък. Той уточни, че в последните няколко случая, които били регистрирани ставало въпрос за сирийски граждани, но успокои, че нямало повишаване на натиска. „Естествено ние продължаваме със засилените дежурства“, каза министърът. Въпреки това Маринов обяви, че ситуацията в Гърция се усложнявала и това било тревожно, защото с тях имаме зелена граница и нямаме преградно съоръжение, а се използвало физическа охрана. По отношение на границата ни с Турция, Маринов обясни, че зареди ниските цени в съседката, от което следвало засилена търговия до Западна Европа, се претоварвали граничния пункт и се образували опашки. „Ние използваме максималния капацитет на пункта“, успокои Маринов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.