Полиция пази реколтата по селата в пловдивско
5

Полиция пази реколтата по селата в пловдивско

Служителите на реда възстановяват срещите си с хората в отдалечените населени места

Полицейски екипи от Криминална и на Охранителна полиция към пловдивската дирекция на МВР възстановяват графика да се срещат с жителите на отдалечените от областния център села в региона.

В малките населени места ще има засилено присъствие на полицаи с цел гарантиране на реда и срещу предотвратяване на битови кражби. От тях най-потърпевши са възрастните и самотноживеещи хора. Към екипите ще се присъединят и допълнителни сили, които ще извършват постоянни обходи в населените места на обслужваната територия и ще реагират незабавно при установени нарушения.

Униформените ще се грижат и за охраната на селскостопанската продукция до пика на кампанията по прибирането на рози и череши. Предвидено е патрули да извършват обходи и в по-малките населени места, където обработваемите площи са по-малко. Целта е да се предотвратят набези, опити за посегателства и битови престъпления, съобщиха от полицията в Пловдив. Кметът на село Певците Богдан Богданов изтъкна: „Както в повечето малки населени места, и при нас най- наболели са проблемите, свързани със сигурността и битовата престъпност. Нуждата от постоянно полицейско присъствие ще гарантира в по-голяма степен сигурността на хората. Тук живеят много възрастни хора, останали сами без децата си. Има и смесено население“.

По думите му в селото трябва да има постоянно пребиваващ квартален, който да реагира при сигнал, да познава обстановката и хората в селото.

„Имаме спешна нужда от представители на реда, които да бъдат при нас не за час - два, а да можем да разчитаме наистина на тях. Само по този начин може да накараме престъпниците да се страхуват, а хората да бъдат сигурни“, казва Богданов.

„Хората очакват полицията да бъде навсякъде - във всяко село, всяка махала, да реагира при всеки един проблем и сигнал за нередност. Засиленото полицейско присъствие ще даде нужната сигурност на местната власт и на жителите, че именно тя гарантира за спазването на законите. Ще насочим допълнителни сили към малките села, отдалечени от големия град, които заради по- възрастното и беззащитно население, както и отдалечеността от града, стават обект на престъпни намерения, които касаят конвенционалната престъпност. Това са предимно кражби на селскостопанска продукция и домови кражби“, обясни комисар Виктор Празов, началник Охранителна полиция в Пловдив. Той уточни, че още в началото на селскостопанската дейност, свързана с розобера и черешобера ще стартира специализирана охранителна и превантивна операция. „Предвидено е тя да продължи до пълното прибиране на цялата селскостопанска продукция през годината. Екипите на полицията ще дежурят непрекъснато, включително и в тъмната част на денонощието и ще гарантират за спокойното прибиране на реколтата. Маршрутите за изпълнение на охранителната операция ще бъдат съгласувани с местната власт“, казва комисар Празов. По думите му екипи ще дежурят в районите с розови и черешови насаждения, пунктовете за изкупуване на реколта и тези за наемане на работна ръка.

Планирани са ежедневни обходи в активния сезон за производителите и засилен контрол на пунктовете, където ще се извършва изкупуването на продукция. Набелязани са и съвместни мерки за обмен на информация с частните охранителни фирми, звената за самоохрана, кметовете на населени места. Проведени са срещи с председатели на земеделски кооперации и представители на местната власт за надеждна охрана на складовите бази за съхраняване на селскостопанска продукция. Полските пазачи ще получат специални инструкции за координиране на действията с полицията.

При прибиране на реколтата и транспортирането ще има специализирани полицейски операции, които да ограничават рисковете от пътнотранспортни произшествия и инциденти с неукрепени товари. Такива операции ще се провеждат и с цел пресичането на кражби на животни и продукция.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.