Полицейската акция „Избери живота“ влезе в пловдивска гимназия
3

Полицейската акция „Избери живота“ влезе в пловдивска гимназия

Най- великата дрога е самият живот- да го живееш истински и да му се наслаждаваш. С тези думи служители на пловдивската полиция проведоха в 8 Б клас в Професионалната гимназия по битова техника (ПГБТ) дискусия за избора на младите хора, свързан с злоупотребата с психоактивни вещества.

Инспектор детска педагогическа стая и криминалист предизвикаха в Часа на класа осмокласниците да се замислят над основните житейски правила, въведени в обществото, пристъпването на които води до наказателна отговорност. Под формата на различни игри  младежите бяха провокирани сами да стигнат до  извода, че правилата са въведени, за да се спазват, а нарушаването им има последствия както за извършителите, така и за хората около тях. 

Тийнейджърите споделиха, че в тази възраст се опитват да бъдат различни и за да бъдат харесвани, да се почувстват значими сред връстниците си, трудно осъзнават, че с подобен избор могат да попаднат в бездната на зависимостите. Страхът, недоверието, чувството, че няма да бъдат разбрани, както и липсата на събеседник по темата са сред факторите, които превръщат такъв  опит в постоянен избор. След дискусията учениците бяха категорични, че  вниманието, обичта, грижата или лекарството се превръщат в отрова,  щом  дозата им бъде превишена.

Фокусът на кампанията  „Избери живота“ на пловдивската полиция са ученици от 14 до 19 години- възраст, в която децата са склонни да експериментират, без да осъзнават последствията от избора си. Инициативата цели универсална превенция чрез разговори с деца, учители  и родители  по темата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.