Ченге от Шумен ще замени за близо месец полицейската патрулка с експедиционен каяк и ще измине 2500 километра по река Дунав. Главен полицай Тихомир Радев от "Охрана на обществения ред" и командир на отделение в РУ на МВР в Шумен ще изгребе маршрута на литературния герой от романа на Жул Верн "Дунавския лодкар" Илия Бруш (Сергей Ладко или Сергей Ладков).

Стартът на авантюрата е на 9 юни, а подробностите представи във вторник пред репортери самият Тихомир, който е освен ченге е и природолюбител, общественик и бивш Главен скаут на България.


47-годишният Тихомир Радев се впуска в приключението под патронажа на Община Шумен, а реализира детската си мечта с помощта на журналиста от Радио Шумен Стоян Стоянов и създателя на Ендуро шампионата у нас Харизан Харизанов. Тихомир си е поставил за задача да повтори пътуването на литературния герой Илия Бруш, който в навечерието на Априлското въстание от 1876 година преплавал Дунав от изворите й до устието на Черно море.

Романът "Дунавският лодкар" (Le pilote du Danube) често е наричан русенският или българският роман на Жул Верн и е едно от посмъртно издадените му приключенски произведения. Българският патриот Сергей Ладков, скрит под унгарско име плава на баржа по течението на Дунава към родния си град Русчук, преследва го смъртният му враг, престъпникът Иван Стригов, а по стъпките му е и полицейският инспектор Карл Драгош. Приключенското и визионерското се преплитат в произведението на Жул Верн, като се смята, че чрез образа на ченгето Драгош е прокарана идеята за създадената много по-късно организация Интерпол.


За да тръгне в приключението си Тихомир теглил кредит и си купил експедиционен каяк от вид пластмаса с достатъчна товароносимост, дължина 5.08 метра, широчина 63 см. и тегло 28 килограма. Дооборудвал се е с екипировка и екшън камери. Изпращането е на 9 юни в Шумен, но същинският старт е на 11 юни в Инголщадт, Германия. Оттам в режим на оцеляване го чакат 2500 километра до делтата на Дунав в Черно море. В режим на оцеляване, защото Тихомир ще се храни с това, което му донесе реката, а ще си купува единствено питейна вода. Тръгва само с медикаменти и пари за вода. Тъй като в Германия и Австрия не е разрешен риболовът, там ще се изхранва с храна от крайбрежието.


"Ще се помъча максимално точно да възпроизведа плаването, описано в книгата на Жул Верн – ще бъда сам, без абсолютно никаква логистика, ще плавам с каяк. Героят в романа се изхранва само с уловената от реката риба, но като се има предвид, че сме 21 век, в индустриализирана Европа и различно законодателство, не навсякъде ще успявам да спазвам тази рамка на героя, тъй като в Германия и Австрия риболовът например е забранен. Аз разширявам рамката – ще плавам по р. Дунав, ще се изхранвам от реката, крайбрежието на реката и хората, които срещам по реката. Плавал съм по реката, тъй като с водни спортове се занимавам от 15 години, имал съм много контакти с българските рибари, които винаги са ми помагали. Вярвам, че реката е един обединител на нациите през държавите, през които минава." - коментира Тихомир.


Рисковете пред шуменския приключенец са 19 водосбора, електроцентралите и шлюзовете, през които трябва да премине. През някои от тях има създадени специални улеи, през които могат да минават лодки, но за други няма и трябва да се изкарва лодката на брега и да се придвижва по суша. "Опасно е, защото при намалена видимост, ако своевременно не разбера, че наближава такова съоръжение, съвсем реална е опасността от засмукване от турбините“, коментира Тихомир.


Полицаят не е аматьор в подобни начинания. Освен силната му физическа и специална полицейска подготовка, в режим на оцеляване Тихомир Радев е правил пеши обиколки на България, спускал се е многократно с каяк по българската част на Дунав, както и с ветроходен сал, който си е правил сам. През 2018 на водно колело преплава реката от Видин до Силистра.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Реставратори върнаха блясъка на Томбул джамия в Шумен

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Фини извивки, поразяваща очите полихромия и нахлуваща през цветни витражи светлина посрещат от края на юли вярващите и туристите в най-големия мюсюлмански храм в България "Шериф Халил паша", познат популярно като Томбул джамия. Преди две седмици е приключила цялостната реставрация на молитвената част, а реставраторите са се прехвърлии в медресето и двора, като всички работи трябва да приключат до края на годината.

Шадраван се върна в центъра на Шумен след 60 години

Шадраван с фонтани и каменна каскада се върна в центъра на Шумен след 60 години суша на мястото на подобно съоръжение от първата половина на XX век, което разхлаждало шуменци в горещините до 1960-та година. Съоръжението предизвика "детска радост" у малки и големи и вече качва популярност в инстаграм и социалните мрежи още в първите часове след пускането на водата.

Рекордът при ограничение от 90 е на БМВ, което се снимало със 188 км/ч

Голф излезе от Шумен със 181 км/ч

Рекордът при ограничение от 90 е на БМВ, което се снимало със 188 км/ч

Голфаджия от Шумен постави рекорд за марката по превишена скорост в областта за всички времена след като профуча покрай тринога на КАТ със 181 км/ч при разрешени 90. Шофьорът трябва да е използвал засилване от зоната, където ограничението е 50 километра в час, тъй като ускорението и скоростта са засечени буквално на метри след табелата, показваща края на Шумен.