КАТ с акция

КАТ с акция "Ваканция", вижте какво ще контролират

Ръст на ранените малчугани при катастрофи

В ход е традиционната акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в периода между 15 юни – 31 август, а целта е опазване на живота и здравето на децата през ваканционния летен период.

По този повод са планирани както превантивни дейности, така и засилване на полицейския контрол най-вече в летните курорти и малките населени места, където обикновено децата прекарват летните месеци.

Освен провеждането на срещи, беседи и работа с деца в различни формати, целящи да повишат тяхната информираност за безопасното им поведение на пътя, са планирани и множество специализирани полицейски операции с акцент

превоз на деца с моторни превозни средства и

правилно поведение на пътя с велосипед.

Статистиките на Министерството на вътрешните работи показват, че през 2020 година жертви на пътя са станали общо 22 деца, а ранените са 883, като в сравнение с 2019 г. юю загиналите са по-малко с 11, а ранените – с 253.

Общо тежките катастрофи, регистрирани само по време на летните месеци миналата година (от 1 юни до 31 август 2020 г.) са 1889,

при които са загинали 133 души.

От тях деца са 7 или 32% от всички 22 загинали през годината деца и са ранени 381 деца или 43% от всички 883 ранени през годината деца. За сравнение, през същия период на 2019 г. загиналите при тежки
ПТП деца са 13, а ранените – 407.

Най-често през периода юни – август 2020 г. децата са получили наранявания или са загинали в тежки ПТП като пешеходци и пътници, а най-голям е броят на пострадалите подрастващи във възрастовите групи 15 – 17 години и 10 – 14 години.

При децата до 6-годишна възраст 2 са загинали като пешеходци, а най-много – 44, са ранени като пътници, отчитайки, че в тази възраст грижата и контролът за децата са пряк ангажимент на родителите или лицата, полагащи грижи за отглеждането и възпитанието на подрастващите.

Няма загинали при ПТП деца на възраст 6 – 9 години, а най-голям е броят на ранените в тази възрастова група при участието им в движението по пътищата като пътници.

При децата между 10- и 14-годишна възраст има по един загинал пешеходец и пътник, а най-често подрастващите в тази възрастова група са били ранявани като пътници. Две от трите загинали при ПТП деца на възраст

между 15 и 17 г. са били водачи,

а най-голям е броят на ранените деца-пътници в тази възрастова група.

От началото на 2021 година до края на месец май четири деца са загинали като участници в движението по пътищата, броят им е същият спрямо периода на 2020 г. През петте месеца на 2021 г. ранените при ТПТП деца са повече с 46 спрямо периода на предходната година, отбелязва се още в статистиката на ведомството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.