МВР и НAП влязоха в офисите на „Автомагистрали“ EAД (ОБНОВЕНА)

Търсят договори и други документи

МВР и НAП влязоха в офисите на „Автомагистрали“ EAД (ОБНОВЕНА)

Инспекцията на място върви по лотове 4 и 5

МВР и НAП влязоха нa проверка в сградата нa „Автомагистрали“ EAД, съобщават НАП. Пo първоначална информация проверката e свързана c магистрала „Хeмуc“. Полицията обяви още в сряда, чe започва инспекция нa cтрoитeлcтвoтo нa магистралата.

Във връзка с проверката на Главна дирекция „Национална полиция“ за строителството на АМ „Хемус“ в четвъртък бяха извършени полицейски действия в сградата на „Автомагистрали“ ЕАД. Изземват се документи, предстои да бъдат разпитани свидетели. В екипите са включени и експерти от НАП. Повече информация ще бъде огласена в петък (днес - б. р.) на пресконференция с участието на министрите Бойко Рашков и Виолета Комитова, директора на НАП Румен Спецов и заместник-директора на ГДНП старши комисар Атанас Илков.

Проверките са продиктувани от излязлата в публичното пространство информация и изнесените данни от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова относно изплатените средства за строежа на този участък от магистралата и сключените договори. Преведени са 75 млн. лева, от които 72 милиона лева на подизпълнителска фирма за лот 4 и още 91 млн. лева, от които 84 милиона лева са преведени на друга фирма подизпълнител за следващия лот - 5. Извършват

проверки в детайли относно собствеността на терените и дали са били отчуждени

къде има разрешение за строеж. Ще се проследи цялото движение на паричните средства и тяхното усвояване за съответните дейности, извършени на тази магистрала. Според договорите трябва да има наемана техника и доставка на материали. Проверките на лот 4, който е с дължина 26 км, и на лот 5 - 23,2 км, се извършват основно от ОД на МВР - Ловеч.

Най-вероятно на по-късен етап ще се образува и съответното производство. Когато имаме достатъчно данни, ще бъде докладвано и на прокуратурата.

В последните месеци стана известно, че

различни участъци от автомагистрала „Хемус“ се строят незаконно

без разрешения за строеж, без проектна готовност и без отчуждителни процедури. Заради незаконното строителство, прикрито под договори за наем на техника, които държавното дружество „Автомагистрали“ е сключвало с подизпълнители, няма кой да поеме отговорността за качеството на бъдещия аутобан.

По-късно гръмна скандалът и с авансово раздадените на пътни строители аванси за над 1,05 млрд. лв. аванси без договори за обекти, където е констатирано незаконно изграждане. Предоставени аванси за укрепване на свлачища са в размер на 179 млн. лв. с ДДС на 27 дружества. Най-големият получател е с 22 договора за над 55,8 млн. лв. с ДДС.

Дадените аванси за АМ „Хемус“,

участъци 4, 5 и 6 са за общо над 263,11 млн. лв.

Най-голямата сума от 95,89 млн. лв. е получена от едно дружество. Според данните на МРРБ най-големите авансови плащания за над 425,25 млн. лв. са получени от фирмите, ангажирани за изграждането на АМ „Хемус“, участъци 7, 8 и 9. Най-голямата сума, получена от една фирма, е над 82,8 млн. лв.

През лятото пък служебният строителен министър Виолета Комитова цитира един от договорите за автомагистрала "Хемус". Според написаното в него фирма е взела 84 млн. лева, за да построи нещо, за което няма разрешителни, а неустойката, която би платила, ако не свърши работата, е 100 хил. лева. В началото на юни Сметната палата публикува одит на "Автомагистрали", в който беше констатирано, че от държавното дружество

близо 4 млрд. лв. са похарчени без провеждане на конкурси

и без наличен ресурс.

Законът позволява на „Автомагистрали“ да получават поръчки от държавата по т.нар. ин хауз процедура (in house), което означава възлагане без обществена поръчка или конкурс. В тези случаи обаче дружеството няма право да използва подизпълнители. Но пък има други вратички, като сключване на договори за доставки на материали и изделия. По този начин на практика държавното предприятие превъзлага договорите на когото и както реши ръководството. Клаузите в договорите за доставки са такива, че след подписването им изпълнителите се събуждат милионери.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.