Полфрийман с паспорт чак след приключване на казуса (ОБЗОР)

Полфрийман с паспорт чак след приключване на казуса (ОБЗОР)

Цацаров към посланика на страната: Освободен е от незаконен съдебен състав

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов австралиец Джок Полфрийман вече има издаден паспорт от властите в родината си, но те ще му го връчат чак след като приключат всички съдопроизводствени действия у нас.

Това уверение е дал посланикът на Австралия в Гърция Джон Филп по време на срещата си с правосъдния министър Данаил Кирилов. На разговора между двамата са присъствали още консулът на страната, акредитиран за България - Джанин Маклейн, почетният консул на Австралия в България Индиана Трифонова, както и зам.-министрите на правосъдното ведомство – Николай Проданов и Евгени Стоянов.

Срещата идва само ден след като на свое заседание в понеделник тричленен състав на Върховния касационен съд разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде върнато за ново произнасяне делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. Очаква се

ВКС да излезе с решението си в срок от един до два месеца

Пред дипломатите Кирилов е посочил, че вярва в независимостта на българския съд и е изразил увереност, че ще бъде взето правилно решение по повод искането на държавното обвинение за възобновяване на делото. Филп пък е благодарил на затворническата администрация, която е „откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността“ на Полфрийман и е подчертал: „Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“. В кулоарите на Народното събрание Кирилов уточни, че паспортът на Полфрийман е бил издаден още на 26 септември, както и че не е изненадан от решението на австралийските власти да го връчат на осъдения за убийството на Андрей Монов чак след приключване на съдебните процедури. "Изцяло се действа при условията на взаимността и дипломатическия протокол. Това е уместното поведение, което и правната система на Австралия прилага по отношение на зачитане на съдопроизводствените действия в друга държава", каза Кирилов. На въпроса дали Полфрийман ще остане в Бусманци поне до решението на ВКС, Кирилов отговори: "Най-вероятно, да". "И за него е по-благоприятно в този момент да не бъде нито в затворната администрация, нито пуснат на свобода в България. По-благоприятно е да изчака прекратяването на принудителните административни мерки", каза още министърът. "Не нападайте България повече, отколкото другите държави", отговори пък той на въпрос защо човек с документи се ограничава да напусне България. Относно промените в НПК, внесени заради казуса с Полфрийман, за възобновяване на производството при условно освобождаване или т. нар. трета касационна инстанция, Кирилов поясни, че е помолил депутатите да изчакат, докато не приключи казусът „Полфрийман“.

Междувременно стана ясно, че австралийският посланик се е срещнал и с главния прокурор Сотир Цацаров, който е заявил пред дипломата, цитиран от пресцентъра на държавното обвинение: „Джок Полфрийман е

освободен условно предсрочно от незаконен състав на Апелативен съд София

като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод“. Срещата е била проведена по молба на Филп, като в нея освен консула Маклейн е участвал и Цветомир Йосифов, завеждащ международния отдел на ВСП. Цацаров подчертал още, че искането му за ново разглеждане на делото за предсрочното освобождаване е отправено до съда, без да се влияе от това дали осъденото лице е чужд гражданин. Подчертал също, че Джок Полфрийман е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ в затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите. Тези обстоятелства са мотивирали главния прокурор да откаже трансфер в Австралия на осъдения Полфрийман, като и понастоящем те остават непроменени. Отхвърлени са всякакви съмнения за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като е било изрично подчертано, че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите.

Обвинител №1 отхвърли искането на ВМРО да се закрие БХК

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли искането на ВМРО да поиска от съда прекратяване дейността на Българския хелзинкски комитет (БХК). То беше отправено от партията с мотива, че организацията прави "недопустима намеса в съдебната система на България". Обвинител №1 обаче припомня, че принудителното прекратяване на правен субект, какъвто е НПО-то, е възможно най-тежката законова санкция и именно затова са лимитирани и случаите, в които може да се прибегне до подобна мярка. Според Закона за юридическите лица това може да се случи само ако са налице данни за финансиране и подпомагане на тероризъм или организацията извършва дейност, която противоречи на конституцията и на законите и добрите нрави. Цацаров обаче подчертава, че от ВМРО не са представили доказателства в тези насоки и именно затова няма правно основание прокуратурата да стартира подобна процедура. Той посочва също така, че самата партия има право да се обърне към съда, за да я стартира пряко.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.