Полфрийман остава в Бусманци, ВКС решава съдбата му след месец (ОБЗОР)

Полфрийман остава в Бусманци, ВКС решава съдбата му след месец (ОБЗОР)

Бившият говорител на ЦИК е един от съдиите, които ще решат дали да върнат австралиеца в затвора

Освободеният от затвора Джок Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване в Бусманци, докато няма решение на съда, последвано от искането на главния прокурор, каза заместник вътрешният министър Стефан Балабанов. Няколко часа по-късно обаче стана ясно, че Върховния касационен съд (ВКС) е насрочил делото за 23 октомври.

Балабанов допълни, че друга причина австралиецът да не бъде освободен е неговата персонална сигурност. До сряда вечерта във вътрешното министерство не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на дома за временно настаняване.

Заместник правосъдният министър Николай Проданов коментира, че дори при напускането на затвора

австралиецът се е държал агресивно

като с това се потвърждавало и поведението по време на престоя му в затвора. Проданов допусна, че съставът на апелативния съд, освободил Полфрийман от затвора, е бил подведен от някои факти - например завършеното от него дистанционно висше образование. За това нямало никакви документи освен електронни справки, които можело лесно да бъдат манипулирани.

Междувременно беше избран състав на ВКС, който да разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството, с което Полфрийман беше освободен от затвора. Председател на състава е Жанина Начева, а останалите двама съдии са бившият говорител на ЦИК Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

Минути преди публично да бъде разпределено делото за отмяна на освобождаването на Джок Полфрийман

системата на съда блокира

Точно в 16 часа в четвъртък във Върховния касационен съд се проведе публично разпределяне на делото, образувано по искане на главния прокурор, за възобновяване на въззивно частно наказателно дело №921/2019 г. на Софийския апелативен съд и за отмяна на постановеното определение по него за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, но това се забави повече от половин час. Причината – отказ на системата в деловодството на Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

По-рано през деня Софийският градски съд отново изпрати на Върховния касационен съд (ВКС) делото по искането за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман с изпълнени указания и доказателства за връчен препис от искането на главния прокурор за възобновяване на делото на осъденото лице.

Икономия на време, а не процесуален пропуск

е причината в сряда съдията - докладчик по делото, да разпореди то да бъде изпратено незабавно във ВКС след уведомяване на страните за искането на главния прокурор. Съобщенията от получените уведомления щяха да бъдат допълнително внесени, докато делото се администрира във ВКС.

В сряда ВКС върна на Софийския градски съд делото на убиеца на българския студент Андрей Монов - Джок Полфрийман, с мотив за процедурни нередности и процесуални пропуски.

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане ВКС да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин.

В 18 часа вечерта в столицата пък започна шествие протест, в което се включиха близки на загиналия студент Андрей Монов. Те се обявиха против решението на съда и поискаха справедливост за жертвите на престъпления у нас.

Данаил Кирилов: Имам предложения за промяна в закона

„Готов съм с конкретни предложения за изменения в закона по отношение на условното предсрочно освобождаване на лишени от свобода" - това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), което той председателства.

Кирилов посочи, че идеите му са във връзка с въвеждането на касационен контрол върху актовете на въззивния съд относно освобождаването на затворници. Предложенията на правосъдния министър в момента са подложени на обсъждане сред юристи. Кирилов уточни още, че финалният вариант на промените ще бъде готов най-рано в началото на другата седмица, като се очаква те да бъдат внесени в Народното събрание от негови колеги от ГЕРБ.

Нуждата от промени в закона във връзка с процедурата по предсрочно освобождаване на лишени от свобода възникна след скандала с освобождаването от затвора на убиеца Джок Полфрийман. Тричленен състав на Софийския апелативен съд, с председател ръководителят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев, освободи австралиеца над 6 години и половина по-рано. Освен факта, че мотивите на състава предизвикаха вълна от възмущение сред обществото и правните среди, формата на акта, подписан от Калпакчиев и колегите му, беше "определение" вместо изискуемото по закон "решение". Това процесуално нарушение бе и един от мотивите на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото по предсрочното освобождаване на Полфрийман и спиране на изпълнението му. Към момента искането на Цацаров, което той направи по молба на близките на убития студент Андрей Монов, се намира във Върховния касационен съд. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.