0

В началото на следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и топло за сезона време, което ще доведе до задълбочаване на дефицита на влага при есенните посеви.

В началото на следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и топло за сезона време, което ще доведе до задълбочаване на дефицита на влага при есенните посеви.

В по-голямата част от страната, особено на места в Северозападна България (агростанциите Кнежа, Бъзовец), Софийското поле (агростанция Лозен) и Горнотракийската низина (агростанциите Пловдив, Пазарджик, Сливен), почвените влагозапси в 50 см слой са оскъдни, под 45-50% от ППВ, а на места напълно изчерпани. В тези райони дефицитът на влага ще ограничава и задържа развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица. 

В средата на периода се прогнозира съществено понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия. Очакваните превалявания в края на октомври ще бъдат без стопанско значение. По-съществени валежи, от които до голяма степен ще зависи оцеляването на част от покълналите зимни житни култури на места в Дунавската равнина, се прогнозират в началото на ноември.


На фона на задълбочилото се засушаване изключения има в крайните южни и югоизточни райони, където през първото десетдневие на октомври паднаха повече валежи - над 25-30 l/m² (Сандански, Кърджали, Хасково, Елхово, Бургас). Те осигуриха влага за поникване на засетите есенни посеви.
През следващия период в районите, където влагата не е лимитиращ фактор, при пшеницата и ечемика ще се наблюдава поникване и начално листообразуване. Част от посевите в южните райони, предимно тези, засети в началото на октомври, ще встъпят във фаза трети лист (агростанция Карнобат).

До края на октомври условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки. Периодът е подходящ за есенно засаждане на малини и френско грозде (касис). У нас благоприятни условия за отглеждане на касис има в планинските и полупланинските райони на страната. На големи площи се препоръчва засаждането на касиса да се извърши в редове, при междуредово разстояние 2.5-2.8 m и разстояние между растенията в реда 0.7 - 0.8 m. На малки участъци междуредовото разстояние трябва да е 1.5-2m, а вътре в реда – 1 m. Растенията се засаждат в предварително изкопаните за целта ямки (40/40/40 cm) на дълбочина с 5-6cm по-голяма от тази в разсадника и се поливат.
Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ