0

В продължение на години яйцата бяха определяни като храна с високо съдържание на холестерол, която трябва да се избягва на всяка цена. Всички знаем, че когато в тялото ни има твърде много „лош” LDL холестерол, той може да се натрупа в артериите и това да доведе до сърдечно-съдови заболявания и инсулт. В същото време холестеролът е важен съставен компонент на всички клетки в човешкото тяло. Той оказва влияние върху различни процеси, случващи се в организма, най-вече на хормоналните. Тъй като тялото ни разполага с всичко необходимо, за да произвежда холестерол по естествен път, проблемът с повишените му нива, се дължи предимно на злоупотребата с храни с високо съдържание на животински мазнини.

В продължение на години яйцата бяха определяни като храна с високо съдържание на холестерол, която трябва да се избягва на всяка цена. Всички знаем, че когато в тялото ни има твърде много „лош” LDL холестерол, той може да се натрупа в артериите и това да доведе до сърдечно-съдови заболявания и инсулт. В същото време холестеролът е важен съставен компонент на всички клетки в човешкото тяло. Той оказва влияние върху различни процеси, случващи се в организма, най-вече на хормоналните. Тъй като тялото ни разполага с всичко необходимо, за да произвежда холестерол по естествен път, проблемът с повишените му нива, се дължи предимно на злоупотребата с храни с високо съдържание на животински мазнини.

В едно яйце се съдържат близо 200 милиграма холестерол, като цялото количество се намира в жълтъка. Тъй като препоръчителния дневен прием на холестерол е 300 милиграма, много хора избягват жълтъка и консумират единствено  белтъците на яйцата. В това няма нищо лошо, белтъците са чудесен и здравословен източник на протеини, но със сигурност в менюто на един здрав човек има място за ЦЯЛО яйце.

Ето няколко факта за яйцата, които може би не сте знаели досега:
– В последните години се установи, че две трети от мазнините в яйцата са от така наречените ненаситени, които са полезни за организма. Те са добър източник на витамини А, Е и К. Яйчните жълтъци са едни от малкото храни, в които се съдържа витамин D. Вещества, които често липсват в диетата ни като фолиева киселина, желязо и витамин B12, могат също да бъдат набавени чрез яйцата. Тези ценни витамини действат благотворно на целия организъм – на зрението, на регенеративните функции, на костната система и помагат в борбата със свободните радикали.


– Освен витамини, яйцата съдържат различни вещества полезни за черния дроб, като холин, който подобрява паметта и извежда отровите от черния дроб и лецитин, разграждащ плаките в кръвоносните съдове.
Трябва да се има предвид, че хора, които имат проблеми с черния дроб, не трябва да пържат яйцата или да ги гарнират в майонеза. Яйца не се препоръчват и за тези, които страдат от камъни в жлъчката. 
– Едно средно голямо яйце съдържа около 7 г пълноценни белтъчини, които са еталон за биологична стойност. Това означава, че мускулите усвояват много по-лесно белтъчините от яйцата, отколкото от месото например. Това ги прави чудесна храна за активно спортуващите хора, които „хранят” голяма мускулна маса.

– Въпреки че в яйцето има голямо съдържание на холестерол, калориите са едва 80. Ако сте чували, че от яйца се пълнее, това не е вярно. В жълтъците се съдържа сяра, която стимулира обмяната на веществата и помага за топенето на мазнините. Действа и благоприятно за пречистването на организма. Сярата е важна и за здравето на кожата, ноктите и косата.
Доказано е, че консумирането на яйца в умерени количества не увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми при здравите хора. Броят на яйцата, които можем да си позволим за деня, много зависи от това с какво ги комбинираме, какви са хранителните ни навици и двигателната ни активност. Здравият и активен човек може спокойно да хапва до 3 яйца на ден, в случай, че не злоупотребява с въглехидрати и  други белтъчини с животински произход.
Както разбрахме, яйцата не са вредни и не могат да са причина за заболявания. Проблемите идват, когато не сме добре информирани и нямаме мярка. Опитайте се да постигнете баланс. Прекаляването с количествата или пък пълното лишаване крият еднакви опасности, без значение каква храна консумираме. Бъдете умерени!

Източник: topforma.bg