0

Н якои видове са непретенциозни, докато други, напротив, изискват внимателна поддръжка. Това изисква специални знания и умения.

Някои видове са непретенциозни, докато други, напротив, изискват внимателна поддръжка. Това изисква специални знания и умения.



Повечето хора вярват, че вечнозелените дървета през зимата не изискват специални грижи. Отчасти те са прави, тъй като дърветата могат да издържат на температури до -30 °. Но опасността за тях е не толкова ниската температура на въздуха, колкото от ярко слънце и вятър в началото на пролетта.
Мулч
Преди настъпването на студове почвата около туята трябва да бъде покрита с мулчиращ материал: дървени стърготини, торф, компост и др. Повредените, болни и пожълтели издънки се отрязват от короната. Това трябва да се направи, за да се избегне развитието на гъбични или бактериални заболявания. Те могат да се развиват в туята в период на трудни метеорологични условия, когато дървото вече е отслабено.


За да не страда дървото през зимата, всички дейности трябва да се извършват в края на есента. Препоръчително е да направите това преди първия сняг и замръзване. Това, както и качеството на покриващия материал, е от голямо значение.

Конструкция
Ако живеете в район, където през зимата има голямо количество валежи, можете допълнително да монтирате конструкция с форма на пирамида над храста, като я увиете в кърпа. Това е необходимо, така че снегът да се плъзга на земята, без да се счупи или деформира короната на вашето растение.
Пирамидалната форма на конструкцията ви позволява да държите храста непокътнат през зимата, тъй като снегът ще падне на земята.
Цвят

Младите растения се нуждаят особено от подслона, тъй като са най-уязвими през зимата. Те са неблагоприятно засегнати не само от ниските температури и студения вятър, но и от излагането на слънчева светлина, вредители и недостатъчна влажност на почвата. Въпреки че туята е сравнително студоустойчива и може безопасно да издържи студ до -35 ° C, короните на някои видове под влиянието на студа могат да променят цвета си до бронзов. Не бива да се тревожите твърде много за това, тъй като с настъпването на топлите пролетни дни те отново ще станат с естествения им цвят. Когато купувате туя, трябва да получите съвет от компетентен специалист. Това се дължи на факта, че различните видове имат различна устойчивост на замръзване.
Съхнене
С недостатъчно поливане короната на дървото започва да изсъхва и пожълтява. През есента, ако няма достатъчно валежи, туята трябва да се полива обилно, което ще й позволи да се запаси с течност за зимния период. Въпреки това, прекаляването също не си струва, защото прекомерната влага на почвата може да причини гниене на корените и измръзване.
Растеж
Когато топлото слънце в началото на пролетта затопли въздуха достатъчно, туята преминава в активен етап на растеж. Въпреки това, липсата на влага може да доведе до промяна в цветовата гама на растението, а по-нататък - до изсъхване.

За запазване на красотата на декоративните растения трябва да се направи внимателна подготовка за тяхното зимуване. Необходимо е да започнете да приготвяте туята за почивка от началото на август, когато е спряно всяко растително хранене. Ако това не се направи, тогава растенията ще продължат да растат активно, а клоните няма да бъдат достатъчно подсилени от началото на замръзване.
Преди да се покрие едно дърво, се препоръчва да се реже и оформи корона, а в началото на есента се провежда еднократно обилно поливане с добавка на препарати за образуване на корени, което ще укрепи кореновата система. Младите растения се нуждаят особено от такова поливане. Но не прекалявайте.
Опитните градинари препоръчват туята да се покрива в края на есента, когато облачно време без валежи продължава и температурата на въздуха не пада под + 4 ° С. Ако приготвите растението за почивка, без да спазвате това правило, тогава има вероятност зимата да бъде труден тест за издръжливост.
Малка
Ако имате малка туя, можете да използвате наличните материали, като пластмасова бутилка, за да я покриете.
Въпреки това, за дървета с големи размери тази опция не е подходяща и тук е важно да се определи кои материали могат да бъдат използвани, техните предимства и недостатъци.

Освободете я от снега след обилен валеж

Работата по грижа за туя не се ограничава само до нейния приют по време на останалите. С настъпването на студеното време и силните валежи работата едва започва. След силен снеговалеж, на туята трябва да се обърне дължимо внимание, в противен случай короната й може да пострада под влиянието на сняг. Дървото трябва да бъде освободено от натрупаната снежна покривка.
В началото на пролетта, когато зимата е само отстъпила, не трябва да бързате и да махате покривалото, тъй като дървото може да страда от слънчево изгаряне. Опитните градинари препоръчват премахване на защитата само след като времето се стабилизира.

Увийте короната спираловидно

Преди да скриете туя, е необходимо да защитите короната от разпадане, особено ако растението се състои от няколко ствола или има сферична форма. За целта използвайте въже от естествени влакна. Завържете долната част на ствола и постепенно със спирала увивайте около цялата корона. По този начин можете да укрепите короната както на малки растения, така и на големи.

Покрива се с нетъкани материали

Покрийте короната с: нетъкани материали, например лутрасил, спанбонд, агроспан, зебло,
крафт хартия.
При избора на нетъкан материал трябва да се подхожда много сериозно. Материалът трябва да бъде избран достатъчно тънък, за да може растението да диша добре, следователно полиетиленът не се използва за покриване на туи. С помощта на телбод от материала се оформят торбички с форма според размера и формата на растението. Съвременните производители вече са решили проблема с производството на такива покрития, така че има голям асортимент.
Друг материал за защита на короната може да бъде крафт хартия. Увийте коронката до върха и се върнете надолу към основата. Такъв материал трябва да бъде положен с припокриване и фиксирането се извършва с помощта на телбод и въже.