Депутатите с покрив за милион (ОБНОВЕНА + СНИМКИ)
2

Депутатите с покрив за милион (ОБНОВЕНА + СНИМКИ)

Хранят се с кетеринг, докато не приключи ремонта на стола

Стъкленият покрив на бившия партиен дом, където от утре ще работят депутатите, струва почти 1 млн. лв. На него били направени допълнителни подобрения - вградено било фолио за леко затъмнение, за да се избегнат отблясъци на слънцето и да няма пряка слънчева светлина. Това обясни инж. Николай Бациев, който е експерт в дирекция "Управление на собствеността" на Народното събрание, при представянето на новата пленарна зала пред медиите.

Бациев обясни, че залата разполагала с 270 работни места, като всеки депутат има личен стол. При свикване на Велико народно събрание обаче те можели да бъдат демонтирани и щели да се сложат други, така че зад депутатските банки да могат да сядат и 400 души.

Около 18 млн. лв. са стрували строителните работи по преустройството на бившата зала "Света София" и поставянето на стъкления покрив на новата пленарна зала. Допълнително било поръчвано обзавеждане, електронни и озвучителна системи и др. „Вентилацията и системите тук са съвсем различни", обясни Бациев.

Той каза още, че към момента народните представители щели да се хранят с кетъринг, докато не приключи ремонта на столавата. Журналистите пък ще могат да ползват лафката, която е от към ЦИК- на гърба на партийния дом.

Иначе представители на медиите ще влизат от входа, който е от страната на БНБ. За посещаване на парламентарни комисии, извън пленарно време, си остава входа от страна на Дондуков.

На партера е и мястото за тях. Има стая с 2 телевизора, на които ще се следи заседанието, ще има и колони за по-добър звук, както и WiFi. За да се чувстват по-уютно, в стаята им има 5 картини и растения. Срещу стаята на пресата им други 2 помещения, които ще са за интервюта. На същия етаж, само че в другата посока - вляво, има голяма зала от керамика, като в римските бани, която ще се използва за трибунки и там журналистите ще имат досег до народните избраници. Достъпът, обаче, не е напълно свободен, тъй като мястото при трибунката за медии е оградено. Зад преградата, която ще спира журналистите има голяма кръгла зала, а срещу се намират асансьорите, по които ще се возят депутатите. Пред тях има голям роял.

На първия етаж ще има зала за пресконференции, както и място за отдих на депутатите, което прилича на Клуба на Народния представител в старата сграда, само че лафката, която беше част от клуба, няма да я има. Медиите няма да имат достъп до мястото за почивка на депутатите.

До пленарната зала, която се пада на втория етаж, депутатите ще се качват по асансьор, а пък журналистите - по стълбите. Достъпът в новата част на сградата, където е и пленарната зала, включително асансьорите, вече е с магнитни карти.

Засега депутатите ще гласуват със старата си система, защото новата още не е готова, както и се предвижда да има микрофони, за да могат да се изказват и от място. Най-отзад на овалната зала, която прилича на залата на ЕП, зад стъклени прегради, има място за репортери, фотографи и оператори. От двете страни на залата, зад подобни прегради, са отделени места за президента и патриарха.

Вижте галерията тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.