Покритието на 5G мрежата е водещият фактор за потребителите, сочат данните от социологическо проучване, проведено от „Прагматика“ по задание на Vivacom
2

Покритието на 5G мрежата е водещият фактор за потребителите, сочат данните от социологическо проучване, проведено от „Прагматика“ по задание на Vivacom

79% от запитаните биха използвали 5G технологията, като в същото време само 4% се интересуват от типа мрежова технология, използвана от телеком операторите

Покритието е основният критерий за използване на 5G мрежата за най-голям процент от анкетираните – 66%, според проучване сред потребители на смартфони в България относно нагласите им към 5G технологията, проведено в края на юли 2021 г. от агенция „Прагматика“. За две трети от участниците покритието не означава само големи градове, но също и по-малки населени места и курорти. Този фактор е свързан и с очакването, че новата технология ще осигури по-голяма стабилност на връзката въз основа на по-големия капацитет на 5G мрежата в сравнение с предишното поколение.

„Интересен факт е, че скоростта е определящ критерий за оценка на качеството на предишното поколение 4G мрежи, докато по отношение на 5G водещият фактор е покритието на мрежата. Обяснението за това е, че българските потребители като цяло са удовлетворени от скоростта на 4G мрежите в България и затова от следващото поколение основно търсят сигурност и стабилност на връзката, независимо от мястото, където се намират“ – коментира Диньо Маджаров, управител на агенция „Прагматика“. 

Близо 80% от запитаните биха използвали 5G технологията в ежедневието си, ако е достъпна за тях.

В същото време към момента проникването на 5G в България е ниско - едва 11% от запитаните са се срещали или използвали 5G технология, въпреки че са потребители на смартфони.

Видът на мрежовата технология - 5G C-band или DSS е фактор едва за 4% от запитаните.  Въпреки, че темата за 5G е актуална повече от година и телекомите имат активна комуникация по отношение на използваната технология, процентът на хората, които се интересуват от това каква технология използват операторите при изграждане на своите 5G мрежи, е изключително нисък. В отговорите 96% от запитаните посочват, че не правят разлика между C-band и DSS, а ги интересува удовлетворителния резултат по отношение на покритие, скорост и стабилност на мрежите, както и новата 5G технология да се предлага във всички досегашни пакети, без да има увеличаване на цената.

61% от запитаните изразяват опасение, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за него.  

Търсене на актуална информация (53% от запитаните), достъп до социални мрежи (50%) и гледане на видео онлайн (49%) са трите основни дейности, за които анкетираните биха използвали 5G технологията, а най-малък процент от запитаните ще  прилагат новото поколение за стриймване и качване на видео съдържание (едва 14% от запитаните). Повече информация за проведеното проучване може да намерите тук.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.