Поклонници тръгнаха по пътя на мощите на Св. Иван Рилски
2

Поклонници тръгнаха по пътя на мощите на Св. Иван Рилски

Национален поклонически поход „Светият път”, посветен на 550-годишнината от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски от Търновград до Рилския манастир, тръгна от старата българска столица.

Началото на инициативата бе дадено с литургия, която великотърновският митрополит Григорий отслужи в катедралния храм „Рождество на Св. Богородица“. Последва литийно шествие с иконата на небесния покровител на българския народ. В процесията се около 150 жители на града – ученици, млади хора, учители, общественици, представители на институции и др. През крепостта Царевец шествието стигна до храмовете „Св. Иван Рилски“ и „Св. св. Петър и Павел“, където също имаше служба. В продължение на 30 дни поклонниците ще изминат 570 км. В различните етапи и събития общият брой на участниците ще достигне 1500. Група от около 20 души ще извърви целия маршрут до Рилския манастир. Поклонниците носят икона, хоругва и плащеница с образа на св. Иван Рилски.

Преди да пристъпят към реализирането на похода, инициаторите Евгени Коев и Паскал Пиперков, цели 3 години задълбочено изследват достигналите до нас исторически извори за пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски. Основен такъв източник е Разказът на Владислав Граматик, в който са указани и конкретни топоними наместата, през които е минало тогава шествието с чудотворните мощи. Сред тях са: Търновград, Никопол, реките Осъм и Росица, Никопол, Средец, Елешница, метохът Орлица. За местата, за които не са запазени документирани данни, двамата подобно на истински изследователи правят теренни проучвания. Маршрутът на „Светия път” претендира да е максимално близо до оня, по който преди 550 години са минали мощите на светеца.

Свети Иван Рилски, считан за небесен закрилник и покровител на българския народ, живее през втората половина на IX и първата половина на Х век. Умира в 946 г., като още приживе се прославя като отшелник аскет, мъдрец и целител.  Погребан е първо в гробница в Рилската света обител, но скоо след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат преместени в кепостта Средец. След ревземането на крепостта в 1183 г. мощите са отнесени от унгарския крал Бела в столицата му Гран, но по-късно са върнати. През 1195 г. те тържествено са пренесени в столицата Търновград от цар Асен I. След като Търновското царство пада под османско владичество, през 1469 г. мощите са върнати братно в Рилската обител. Говори се, че разрешението за това е дадено от султана, под влияние на съпругата му, която е българка. Днес те се намират в Рилския манастир, в специална ракла, пред иконостаса, в главната църква на манастира и всеки може да се помоли пред тях. През 2009 г. частица от мощите са дадени на В. Търново и се пазят в местния митрополитски храм.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.