Показват вино за избрани в София
3

Показват вино за избрани в София

Уникалната лимитирана серия колекционерски вина, наречена Vineyards Selection, ще бъде представена на широката публика в събота, 8 май.

Познавачите и почитателите на Дионисиевата напитка ще могат да опитат високия клас т.нар. „тероарни“ вина на „Вила Ямбол“ по време на изложението Premiere Sommelier Market в „Гранд хотел София“. Червените вина са произведени от три микрорайона Болярово, Тенево и Тополица. За ориентир при избора на конкретните лозови масиви е използван моряшкият маркер върху компаса  „Розата на ветровете“. Именно посоката на ветровете и тяхната интензивност са насочили производителя преди повече от 15 години към почвите и местоположението на точно тези микрорайони.

Бутиковата партида от Болярово е чисто Каберне Совиньон, отлежало 18 месеца. Виното от Тенево е купаж от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, което отлежава 16 месеца, а това от Тополица е Сира - отлежала 12 месеца. Любопитна подробност е, че селектираното грозде от лозовите масиви, се бере ръчно в малки касетки. Първият етап е открита ферментация в малки бъчви от български дъб, следва микровинификация и отлежаване в бъчви от френски дъб. Серията вече има отличия от международното винено състезание в Лос Анджелис, от френския Vinalies Internationales, както и от най-големия винен конкурс  Mondial de Bruxelles. Вината Vineyards Selection са с колекционерска стойност – т.е  с дълъг потенциал на стареене (15-20 години). Всяка бутилка е затворена с най-висок клас тапи от естествен корк на италиански производител, които са за напитки с много дълъг „живот“. Любопитен факт за Vineyards Selection са етикетите – от избата са решили бутилките да останат с работните им етикети, защото искат да подчертаят автентичния характер на марката – само с информация, ценна за познавачите като брой бутилки, период на отлежаване, киселинност и т.н.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.