0

И зложба, посветена на опълченеца Стефан Кисьов е подредена в Музея на религиите в Града на липите. С нея ще бъде отбелязана годишнината от Освобождението на България.

Изложба, посветена на опълченеца Стефан Кисьов е подредена в Музея на религиите в Града на липите. С нея ще бъде отбелязана годишнината от Освобождението на България.

Еспонатите са от фондовете на НПМ „Шипка Бузлуджа“ и на практика са непознати за обществото. Изложбата ще представи бойния път на
Българското опълчение -  от Кишинев до Шипка и епичните боеве за Шипченския проход през погледа на Кисьов, който е бил командир на 3-а рота от 3-а опълченска дружина. Книгата му  „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“ пък е претърпяла три издания. Сред експонатите са снимка, акт за раждане и свето кръщение, смъртен акт, свидетелство за участие в Сръбско-турската война 1876 г., саморъчно написана записка, както и екземпляри от трите издания на спомените му от 1897,1902 и 2017 година. Специалистите-историци от НПМ „Шипка Бузлуджа“ припомнят, че роденият на 12 декември 1849 г. в Болград Кисьов е потомък на българи, изселници от град Елена.

Бил е възпитаник на военното пехотно училище в Одеса, участвал е като доброволец през 1876 година в Сръбско-турската война като командир на рота от руско-българската бригада. Със званието прапоршчик участва в Освободителната война, сражава се при Стара Загора и прохода Шипка, той е единият спасителите на Самарското знаме, носител е на руския орден „Св. Владимир“ IV ст. След края на сръбско-българската война е назначен за командир на Първа пехотна софийска бригада. Умира на 14 ноември 1915 година.Изложбата ще отвори врати за посетители на 26 февруари, а на самия 3 март от РИМ Стара Загора , съвместно с НД „Традиция“ ще направят демонстрация на открити с оръжия от руско-турската война и образци на опълченски униформи. Ще бъдат представени копие на Самарското знаме и реставрираното оригинално знаме на  Старозагорското въстание от 1875 година.