Показват вещи на опълченски командир в Музей на религиите
2

Показват вещи на опълченски командир в Музей на религиите

Изложба, посветена на опълченеца Стефан Кисьов е подредена в Музея на религиите в Града на липите. С нея ще бъде отбелязана годишнината от Освобождението на България.

Еспонатите са от фондовете на НПМ „Шипка Бузлуджа“ и на практика са непознати за обществото. Изложбата ще представи бойния път на
Българското опълчение -  от Кишинев до Шипка и епичните боеве за Шипченския проход през погледа на Кисьов, който е бил командир на 3-а рота от 3-а опълченска дружина. Книгата му  „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“ пък е претърпяла три издания. Сред експонатите са снимка, акт за раждане и свето кръщение, смъртен акт, свидетелство за участие в Сръбско-турската война 1876 г., саморъчно написана записка, както и екземпляри от трите издания на спомените му от 1897,1902 и 2017 година. Специалистите-историци от НПМ „Шипка Бузлуджа“ припомнят, че роденият на 12 декември 1849 г. в Болград Кисьов е потомък на българи, изселници от град Елена.

Бил е възпитаник на военното пехотно училище в Одеса, участвал е като доброволец през 1876 година в Сръбско-турската война като командир на рота от руско-българската бригада. Със званието прапоршчик участва в Освободителната война, сражава се при Стара Загора и прохода Шипка, той е единият спасителите на Самарското знаме, носител е на руския орден „Св. Владимир“ IV ст. След края на сръбско-българската война е назначен за командир на Първа пехотна софийска бригада. Умира на 14 ноември 1915 година.Изложбата ще отвори врати за посетители на 26 февруари, а на самия 3 март от РИМ Стара Загора , съвместно с НД „Традиция“ ще направят демонстрация на открити с оръжия от руско-турската война и образци на опълченски униформи. Ще бъдат представени копие на Самарското знаме и реставрираното оригинално знаме на  Старозагорското въстание от 1875 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.