Показват сабята на Раковски в дигитална изложба
4

Показват сабята на Раковски в дигитална изложба

Сабята на Георги Стойков Раковски и автентични документи за живота и делото му показва дигитална изложба, която може да бъде разгледана в сайта на Областната администрация в Русе.

Инициативата е на областния управител Галин Григоров по повод 200-годишнината от рождението на големия български революционер и идеолог на четническата тактика в национално-освободителното движение. Експонатите са от фонда на Регионалния исторически музей и Държавния архив в Русе.

Сабята на Раковски е без дръжка и има дължина 96,5 см. Интересна е историята около намирането й. Открита е в стара къща в русенското село Ново село през 1955 г. от Гьоко Йорданов. Неподозирайки колко ценна е находката, човекът предал ръждясалото острие на ковач, за да му направи нож. Когато при почистването ръждата паднала, се показал надпис в два реда: „Сава С. Раковски 1 май 1854 г.“. Известно е, че рожденото име на възрожденеца е Съби, в гръцки вариант Сава. Във фонда на Русенския музей сабята е от 1967 г. Историците имат няколко хипотези кога и как оръжието се е е разделило със собственика си и е попаднало в селската къща, но еднозначен отговор няма.

Сред показаните в изложбата документи са спомените на Никола Обретенов, в които той описва контактите на Раковски със семейството на Баба Тонка. Представени са три писма на Раковски до Стоил Балкански и Йосиф Дайнелов. Първото е с дата 24 февруари 1861 г. и е изпратено от Белград до Цариград. В него той описва причините, поради които една от дописките му не е публикувана. Другите две са също от февруари 1861 г. и са до Йосиф Дайнелов. Експозицията съдържа още свидетелство на Д. Ладович – участник в легията на Раковски, с оригиналния подпис на революционера от 1862 г., възпоменателни листове, една картина и други.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.