Показват рисунки на Веселин Ханчев отпреди 7 десетилетия

Показват рисунки на Веселин Ханчев отпреди 7 десетилетия

Малко познати рисунки с молив и акварел, правени от поета Веселин Ханчев преди близо 7 десетилетия по времето на престоя му във Франция ще могат да видят първите посетители на дом-музей Литературна Стара Загора. Това съобщи уредникът на завърналия се към нов живот културен институт Иван Матев.

В специална витрина са подредени няколко рисунки на лирика, сред тях е и ескиз на големия мим Марсел Марсо /1923-2007/ , направен по време на представление през далечната 1952 година. Рисунката с молив е придружавала черновата на стихотворението „Белия Биб“, което първоначално е било със заглавие „Биб“ и е посветено на гениалния мълчаливец, с когото Ханчев поддържал приятелски контакти до самата си смърт на 4 ноември 1966 година. Върху ръкописа личат няколко задрасквания, стихотворението в този си първи вариант е недовършено и доста се различава от беловата, превърнала се в текст на песен, изпълнявана от Емил Димитров по музика на Йосиф Цанков.

В Дом Литературна Стара Загора е подредена част от личната библиотека на Ханчев, дарена заедно с писалището му  преди 19 години на родния му град от дъщерята, живеещата във Франция изкуствоведка  Елка Ханчева. Културният институт ще отвори официално вратите си за посетители в петък /25 октомври/.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.