0

П роектът на уникална театрална завеса, спусната за пръв път от сцената на Старозагорския театър преди век, ще могат да видят почитателите на Мелпомена в Града на липите на 2 май, когато ще отвори врати в зала „Байер“ изложба с работи на 17 художници, творили в различни периоди и като сценографи.

Проектът на уникална театрална завеса, спусната за пръв път от сцената на Старозагорския театър преди век, ще могат да видят почитателите на Мелпомена в Града на липите на 2 май, когато ще отвори врати в зала „Байер“ изложба с работи на 17 художници, творили в различни периоди и като сценографи.

Проектът е на един от най-известните родни стенописци, старозагореца проф. Никола Кожухаров, който печели конкурс през 1914 г. с председател на журито Антон Митов. На завесата са били изобразени музите на фона на Аязмото. Авторът пътува до Франция, за да донесе най-подходящ плат и бои, с които да изпълни невероятното по размерите си платно, припомня директорът на старозагорската художествена галерия проф. д-р Марин Добрев. Завесата е унищожена по време на пожар, избухнал през нощта на 4 срещу 5 октомври 1990 г. в сградата на операта, където е била съхранявана в очакване да бъде цялостно реставрирана и върната към нов живот. На практика това е била първата рисувана специално за театрални нужди завеса в България.
В галерията се съхранява и втората наградена някога от същото жури творба, тя е на Васил Костакев (1885-1933). Първият художник, който прави сценография и костюми за старозагорските артисти е големият Атанас Гюдженов (1847-1936), който рисува декорите за „Иванко“, поставена от някогашното „Ученолюбиво дружество“ през 1882 г. Постановчик на първата пиеса, играна на професионална сцена в града, е бащата на Стоянка Мутафова – Константин Мутафов, той избрал заглавието „Пленникът от Трикери“, което зрителите аплодират на 29 ноември 1919 г.