0

З а пръв път жителите и гостите на Варна могат да видят пушката на легендарния Капитан Петко войвода. Тя е марка „Уинчестър“, модел 1866 г.  и един от любопитните и много ценни експонати на изложбата в сградата на Музея на Възраждането.

За пръв път жителите и гостите на Варна могат да видят пушката на легендарния Капитан Петко войвода. Тя е марка „Уинчестър“, модел 1866 г.  и един от любопитните и много ценни експонати на изложбата в сградата на Музея на Възраждането.

Експозицията е посветена на 120 години от кончината на войводата. Пушката му е предоставена специално от РИМ „Стою Шишков“ в Смолян, където се съхранява постоянно. В експозицията са включени още и табла със снимки и информация за паметници на Петко Войвода, изработени от СНЦ „Капитан Петко Войвода – Гарибалдиец“ в Пловдив.

И до днес се спори по двете най-разпространени хипотези за произхода на оръжието. Първата е, че пушката е била подарък на войводата от италианския революционер и негов учител в борбата за свобода Джузепе Гарибалди. Втората – дарение в знак на благодарност от руския император Александър ІІ към най-сърцатия закрилник на Родопите и Тракия.

На нея пише, че принадлежи на рода Петкови от Варна, където именитият войвода живее след Освобождението до смъртта си. Независимо от кого е подарък, историята на пушката е прелюбопитна. Прочутият закрилник на родопчани по времето на Сенклеровия бунт 1878 година е предал оръжието си на сбогуване на устовския свещеник Атанас Келпетков (1856–1926 г.), който е бил негов секретар през тази размирна година.

За да опази пушката, свещеникът я опакова и зазидва в нарочно скривалище в дебелата каменна зидария на своя дом в Устово, останало в пределите на Османската империя след несправедливия Берлински договор. Когато след години, във връзка с нов градеж, се наложило да се развали покривът на свещеническия дом, майстор от Райково, който също се казвал Петко, открил пушката в зидарията.

Възрастният вече свещеник-революционер му я дал с думите „За спомен от Петко на Петко…“ Впоследствие потомците на майстора-дюлгерин пазят свещенното оръжие. През 1923 г. то е в ръцете на уста Петко Христов. Майсторът бди над пушката в дома си почти 3 десетилетия, след което през 1952 г. я предава на Историческия музей „Стою Шишков“ в Смолян, където се съхранява и до днес.

Изложбата, посветена на Капитан Петко войвода във Варна, ще бъде достъпна до 15 март, т.г.

Пeткo Киркoв Кирякoв e рoдeн прeз 1844 г. в ceлo Дoгaн Хиcaр (днeшнa Гърция). Прeз 1880 г. ce зaceлвa във Вaрнa, къдeтo гoдинa пo-къcнo ce жeни зa кaзaнлъчaнкaтa Рaдa Крaвкoвa. Прeз 1896 гoдинa Кaпитaн Пeткo вoйвoдa cъocнoвaвa трaкийcкaтa oргaнизaция „Cтрaнджa“, имaщa зa цeл дa зaщитaвa интeрecитe нa бългaрcкoтo нaceлeниe, ocтaнaлo в прeдeлитe нa Турция cлeд Ocвoбoждeниeтo.

Увeкoвeчeн кaтo гeрoй, тoй пocвeщaвa живoтa cи нa ocвoбoждeниeтo нa бългaрcкитe трaкийcки зeми и oбeдинeниeтo им c Бългaрия, кaктo и нa бoрбaтa cрeщу ocмaнcкoтo рoбcтвo. Кaпитaн Пeткo вoйвoдa умирa нa 7 фeвруaри 1900 г. и e пoгрeбaн във Вaрнa.