Показват пушката на Капитан Петко войвода във Варна
3

Показват пушката на Капитан Петко войвода във Варна

За пръв път жителите и гостите на Варна могат да видят пушката на легендарния Капитан Петко войвода. Тя е марка „Уинчестър“, модел 1866 г.  и един от любопитните и много ценни експонати на изложбата в сградата на Музея на Възраждането.

Експозицията е посветена на 120 години от кончината на войводата. Пушката му е предоставена специално от РИМ „Стою Шишков“ в Смолян, където се съхранява постоянно. В експозицията са включени още и табла със снимки и информация за паметници на Петко Войвода, изработени от СНЦ „Капитан Петко Войвода – Гарибалдиец“ в Пловдив.

И до днес се спори по двете най-разпространени хипотези за произхода на оръжието. Първата е, че пушката е била подарък на войводата от италианския революционер и негов учител в борбата за свобода Джузепе Гарибалди. Втората – дарение в знак на благодарност от руския император Александър ІІ към най-сърцатия закрилник на Родопите и Тракия.

На нея пише, че принадлежи на рода Петкови от Варна, където именитият войвода живее след Освобождението до смъртта си. Независимо от кого е подарък, историята на пушката е прелюбопитна. Прочутият закрилник на родопчани по времето на Сенклеровия бунт 1878 година е предал оръжието си на сбогуване на устовския свещеник Атанас Келпетков (1856–1926 г.), който е бил негов секретар през тази размирна година.

За да опази пушката, свещеникът я опакова и зазидва в нарочно скривалище в дебелата каменна зидария на своя дом в Устово, останало в пределите на Османската империя след несправедливия Берлински договор. Когато след години, във връзка с нов градеж, се наложило да се развали покривът на свещеническия дом, майстор от Райково, който също се казвал Петко, открил пушката в зидарията.

Възрастният вече свещеник-революционер му я дал с думите „За спомен от Петко на Петко…“ Впоследствие потомците на майстора-дюлгерин пазят свещенното оръжие. През 1923 г. то е в ръцете на уста Петко Христов. Майсторът бди над пушката в дома си почти 3 десетилетия, след което през 1952 г. я предава на Историческия музей „Стою Шишков“ в Смолян, където се съхранява и до днес.

Изложбата, посветена на Капитан Петко войвода във Варна, ще бъде достъпна до 15 март, т.г.

Пeткo Киркoв Кирякoв e рoдeн прeз 1844 г. в ceлo Дoгaн Хиcaр (днeшнa Гърция). Прeз 1880 г. ce зaceлвa във Вaрнa, къдeтo гoдинa пo-къcнo ce жeни зa кaзaнлъчaнкaтa Рaдa Крaвкoвa. Прeз 1896 гoдинa Кaпитaн Пeткo вoйвoдa cъocнoвaвa трaкийcкaтa oргaнизaция „Cтрaнджa“, имaщa зa цeл дa зaщитaвa интeрecитe нa бългaрcкoтo нaceлeниe, ocтaнaлo в прeдeлитe нa Турция cлeд Ocвoбoждeниeтo.

Увeкoвeчeн кaтo гeрoй, тoй пocвeщaвa живoтa cи нa ocвoбoждeниeтo нa бългaрcкитe трaкийcки зeми и oбeдинeниeтo им c Бългaрия, кaктo и нa бoрбaтa cрeщу ocмaнcкoтo рoбcтвo. Кaпитaн Пeткo вoйвoдa умирa нa 7 фeвруaри 1900 г. и e пoгрeбaн във Вaрнa.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.