0

В оенноморският музей във Варна е подготвил своеобразна усмивка, посветена на Деня на моряка с подредената изложба „Морски карикатури“.

Военноморският музей във Варна е подготвил своеобразна усмивка, посветена на Деня на моряка с подредената изложба „Морски карикатури“.

Тя ще бъде открита на 25 юни (вторник) от 11часа в музея. В нея са представени творби на 25 художници от 18 държави в Европа и Азия, които са част от богатия фонд на Дома на хумора и сатирата в Габрово.

За първи път на Международния ден на моряка изложбата ще представи забавния прочит на карикатуристите по теми, свързани с морето, екологията, корабокрушението, оцеляването и други. Заредени с богата палитра от емоции карикатурите разкриват нестандартните възгледи на творците за морето, в които има и мъдрост, и ирония, и смях.

Авторите провокират с класация за най-голямата риба или лодката, която ще оцелее при всякакви бури, поставят въпроси за избора на корабокрушенеца между бурето с бира и партито с дами. С усмивка са пресъздадени и сериозните теми от нашето ежедневие, свързани с опазването на природата и „зависимостта“ на съвременния човек от телевизора.

Изложбата „Морски карикатури“ е първото гостуване във Военноморския музей-Варна на Музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово и е на разположение на лбопитните до 2 август.  

С празничен концерт, още една иложба и морско кръщене Варна ще отбележи Международния ден на моряка на 25 юни. Празникът започва още на 24 юни, когато в офиса на Моряшки професионален съюз на ул. "Граф Игнатиев" 6А  се открива изложба с картини и фотоси на лауреати и участници в Националния конкурс „Диря в морето”.

В самия празничен ден на ветрохода „Калиакра” започва Морското кръщение за деца, изявени в конкурса „Детско море” и деца, близки на моряци. Предвидена е и морска разходка из залива.

От 20 часа във вътрешния двор на Археологическия музей ще бъдат връчени наградите от Националния конкурс „Диря в морето”, след което ще започне празничен концерт, който ще бъде открит от представителния духов оркестър на ВМС.

Финалът на вечерта ще е звезден, с участието на група „Фондацията“ с Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.