0

З а първи път тази година ще покажат традицията за ръчно избиване на масло в бутилка. Това ще е един от акцентите на съпътстващата програма на животновъдното изложение в Раковски „ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2019“.

За първи път тази година ще покажат традицията за ръчно избиване на масло в бутилка. Това ще е един от акцентите на съпътстващата програма на животновъдното изложение в Раковски „ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2019“.

То ще се проведе за трета поредна година на 14 септември Кръстовден. Организатори са местната организация на производителите „Фермерско мляко“, Община Раковски, МЗХГ, ДФ „Земеделие“, ИАСРЖ и Националната коневъдна асоциация. АгроТелеграф е медиен партньор на събитието.

Пазарът за животни по традиция е съпроводен с паралелни програми като семинари по проблемите на животновъдството, изложения за храни, кулинарни изненади и др.

Паралелната програма започва от сутринта с оглед на животните от комисия, която  ще оценява най-добрите.

Ще има фермерски забави като състезание по бутане на рулонни бали, боулинг с тикви и др. На обяд ще има изложба на Българско овчарско куче - БКК за БОК клуб „Тракия“ – Пловдив. По същото време е и изложбата на коне и конни демонстрации от Националната коневъдна асоциация. Ще има и аукцион за продажба на елитни говеда.

Катми и пиде

В програмата за деня има фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“, тъкане на ароматни килимчета от билки и цветя, изработка на сувенири от вълна и кукли от царевична шума, приготвяне на типични местни храни –  пиде, катми и др. Както и демонстрации по приготвяне на лютеница, сладък суджук от грозде.

Мед от центрофуга  

По обяд е предвидена и дегустация на Градинарско червено пиле, сготвено от български тиган „Юнашкия тиган на България” от майстор Ангел Ангелов от Национална академия „Кулинарен историк“. По това време ще се опитват и сирена, за да се разбере има ли в тях растителни продукти. Следва демонстрация по направата на ръчен кашкавал и сирене от Заралийската занаятчийска работилница. След това ще се вади мед с центрофуга.