Показват автентични вещи на рода на Константин Величков в Пазарджик

Показват автентични вещи на рода на Константин Величков в Пазарджик

Автентични вещи, принадлежали на членове на фамилията на видния общественик и писател Константин Величков, ще бъдат показани в родната му къща-музей в Пазарджик.

На 30 октомври 2020 г., в навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители, в къщата- музей „Константин Величков“ ще бъде открита изложбата „Величковият род“, посветена на 165-годишнината от рождението на Константин Величков.

Оригинални фотографии и документи, автентични вещи представят семейството, брата и сестрите на Величков, родственици на фамилията. На прага, в родния дом на Величков, гости и жители на Пазарджик ще могат да разгледат автентичен костюм на неговата единствена дъщеря София Величкова-Бобчевска. За първи път в оригинал ще могат да се видят фотографии на Константин Величков, съпругата му Параскева, Величко (първото им дете, живяло само шест месеца), дъщерята София и съпруга ѝ Венедикт Бобчевски, писмо на Константин Величков до Параскева Величкова от 20 август 1903 г., визитна картичка на Параскева Величкова, документ от 17 август 1869 г. за избиране на Величко Петков (бащата на К. Величков) за член на местния съдебен съвет. Сред експонатите са малко позната фотография на Богдан Величков като ученик в Априловската гимназия в Габрово,  автентично облекло на София Величкова-Бобчевска, ръкописните ѝ спомени, лични вещи, аксесоари от сценичните ѝ изяви като примабалерина на Националната опера в София, партитура и диригентска палка на Венедикт Бобчевски, отличие на Венедикт Бобчевски – орден „Бял лъв“, V степен, на Република Чехословакия, както и венчалните пръстени на София и Венедикт Бобчевски.

В експозицията, сред оригиналите, великолепно се вписва художествен „Портрет на Константин Величков“, дело на художника Здравко Здравков, отличèн с първа награда в конкурс на Община Пазарджик през 2005 г. по повод 150-годишнината от рождението на К. Величков.
Всички представени експонати са оригинали, собственост на Регионален исторически музей – Пазарджик.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 31 декември 2020 г. и може да бъде посетена всеки делничен ден от 9,00 до 17,00 часа.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.